Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 13. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nem épül árvízvédelmi töltés Ipolytarnócon

Nem épül árvízvédelmi töltés Ipolytarnócon

Ipolytarnóc önkormányzata visszaadja az árvízvédelmi töltésre nyert 55 millió forintot, mert a tervet nem fogadták el a szakhatóságok

- Az előírásoknak megfelelő beruházást nem lehet megvalósítani ennyi pénzből - közölte a polgármester az MTI-vel.
Szabó Tibor elmondta: azért akartak töltést építeni, mert a falu rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly tavaszi és késő őszi áradásai miatt. Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) százszázalékos finanszírozású pályázatán 55 millió forintot nyert Ipolytarnóc. Ebből a pénzből két szakaszon 731 méteren építettek volna 2,5 méter szélességű árvízvédelmi töltést, amelynek négy-öt napos terhelést és 487 centiméteres vízállást kellett volna elbírnia.
Mint a polgármester ismertette, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megszüntette a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, mert a tervezett töltés koronaszélessége és a rézsűhajlás nem felelt meg az előírásoknak az átdolgozás után sem.
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség decemberben elutasította az ipolytarnóci önkormányzat fellebbezését, és jogerősen helybenhagyta az elsőfokú határozatot. Szabó Tibor úgy fogalmazott, hogy a jogos igény ütközik a jogszabállyal, ebből a költségből mást nem lehetett volna megépíteni.
- Az önkormányzat tudomásul veszi a döntést, nem fordul bírósághoz, és testületi határozattal lemond a pályázati pénzről - tette hozzá.
- Többet viszont nem is pályázunk, mert erőnket, pénzügyi lehetőségeinket meghaladja ez a feladat - mondta a faluvezető. Szerinte két megoldás maradt: az állam mint tulajdonos hétszáz méteren négy méter magas árvízvédelmi töltést épít - ez 500-600 millió forintos munka -, vagy megváltja a rendszeresen elöntött nyolc ingatlant.
Ezzel a két variációval korábban egyébként már a Nógrád megyei önkormányzat is megkereste a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot. A megyei önkormányzat törvénymódosítást is kezdeményezett azt javasolva, hogy az államhatárt érintő folyók esetében kizárólag az állam feladata legyen a védelmi feladatok ellátása, de egyik ügyben sem értek el eredményt.
1995 júniusa és 2011. március 19. között 25-ször volt árvízvédelmi veszélyhelyzet Ipolytarnócon. Az első tíz évben hétszer volt áradás, 2006-ban háromszor, 2008-ban és 2009-ben kétszer-kétszer. 2010-ben tízszer öntött ki az Ipoly, legutóbb pedig tavaly márciusban érkezett a tavaszi árvíz Ipolytarnócra.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.