Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. December 30. 15:51, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak

Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak

Idén kevesebb balatoni horgászjegyet értékesítettek, mint tavaly, jövőre nem emelkedik a területi engedélyek ára - közölte Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. horgászati ágazatvezetője szerdán.

Nem változnak jövőre a balatoni horgászengedélyek árai, amelyek kilenc év után idén először emelkedtek, átlagosan 19 százalékkal.

Nagy Gábor arról is beszámolt, hogy a koronavírus-járvány a balatoni horgászatban is éreztette hatását; az eladott horgászjegyek számában évek óta tartó növekvő tendencia megtört, ha nem is jelentősen. A háromnapos területi engedélyekből fele annyi fogyott, mint előző évben, és csökkenés volt tapasztalható a többi időszakos jegy értékesítésében is. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy éves horgászjegyből, és bojlis engedélyből valamivel többet sikerült eladni. Összesen 93 361 horgászjegyet értékesített a társaság, amiből 956 millió forint bevétele származott.

A legnagyobb bevételt jelentő, éves jegyek zömét év elején, a pandémia kitörése előtt vették meg, nagy kérdés, hogy a 2021-es éves területi engedélyek eladása hogy alakul - mondta a horgászati ágazatvezető. Hozzátette, a horgászjegy-értékesítésből származó bevétel nagyban befolyásolja, mennyire tudja a társaság teljesíteni, túlteljesíteni a haltelepítési kötelezettségeit.

Idén az előírt 300 tonnán felül 37 tonnányi pontyot telepítettek a Balatonba. Süllőből viszont a tervezettnek alig több mint felét, bő 3 tonnányit engedtek a vízbe, mivel az előnevelt süllőt közbeszerzéses eljárással kellett biztosítani, egy meglehetősen bizonytalan piacról - fogalmazott. Mint mondta, jövő évtől megváltozik ez a helyzet, hiszen a BHN visszakapta, vagyis január elsejétől ismét kezelésbe veheti a mórichelyi és a fonyódi tógazdaságot, így a többi halfajjal együtt, immár süllőből is saját maga tudja előállítani a telepítésekhez szükséges alapanyagot.

Nagy Gábor beszélt arról is, hogy 2021-től érdemben változik majd a balatoni horgászrend, amelynek részletei jövő év elején derülnek ki, hiszen igazodni kell a napirenden lévő horgásztörvény-módosításhoz, a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendelet változásához, valamint a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) előírásaihoz. "Lesznek szigorítások és enyhítések is a korábbi rendhez képest" - jegyezte meg.

Az új balatoni horgászrend, valamint az idei részletes haltelepítési beszámoló jövő év első heteiben jelenik meg a társaság honlapján.

Címkék: balaton, horgász, jegy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.