Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Március 03. 15:00, péntek | Helyi

Nem adják fel!

Nem adják fel!

Újra pályázik a Kistarján Egyesülettel közösen a „Sakkozzuk ki!” akciócsoport a város első szabadtéri kiállításának megalkotására!

Salgótarján egyik legnagyobb áruházában lehet majd voksolni a kezdeményezésre, március 8-tól.

A tavalyi esztendőben született az ötlet, miszerint a helyi önkéntes csoport tagjai megalkotják Salgótarján első állandó szabadtéri kiállítását. A tárlatot az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületének utcafrontra néző falára álmodták meg. A helyi tehetséges fotósok, a térségünk természeti - kulturális - történelmi értékeit bemutató kiállítása több célt is szorgalmazna. Nem csak az önkéntesség fontosságára szeretnék ilyen rendhagyó formában felhívni a figyelmet. A kiállítás a város járókelőit nap, mint nap emlékeztetné arra, hogy nekünk, salgótarjániaknak is van mire, van kire büszkének lennünk, mindazok mellett, hogy az utcai művészetek elemeinek felhasználásával megszépülne az épület ma még szürke fala.

2016-ban nem sikerült ötletüket megvalósítaniuk, a felhívás regionális közönségszavazásán a második helyen végeztek. A csapat azonban nem adta fel, idén újra pályáztak. Ötletükkel be is jutottak a mindent eldöntő szavazatgyűjtő fordulóba. Március 8-tól Salgótarján egyik legnagyobb áruházában lehet voksolni a kezdeményezésükre, a „Mesélő falak” fantázianévvel fémjelzett urnánál, a vásárlás után kapott zsetonokkal.

A verseny egészen április 4-ig tart. Amennyiben a kezdeményezés nyer, az akciócsoport a 400 ezer forintos jutalomból a kiválasztott falfelület festését és dekorálás követően, időtálló anyagra nyomtatott, a térség legszebb értékeit ábrázoló fényképeket helyez ki a felületre. A közösségi program megszervezését július elejére tervezik. Ötletükkel Salgótarján 95. jubileumi emlékévéhez is szeretnének kapcsolódni.

Látványterv:

A „Sakkozzuk ki!” akciócsoport egyébként nem először indul hasonló, közönségszavazáson alapuló versenyen. 2016 nyarán a Let’s Colour Magyarország felhívására több ezer szavazatot gyűjtöttek. Jutalmuk akkor több száz négyzetméterre elegendő festék és szakmai segítség volt, melynek köszönhetően egy önkéntes nap során kiszínezték a Gagarin Iskola auláját. Szintén 2016-ban az Önkéntes Központ Alapítvány versenyén a nagyérdemű az „Év közösségi kezdeményezése” díjjal ismerte el őket, majd az Új Nemzedék díjat is nekik ítélték.

A „Sakkozzuk ki!” akciócsoport több mint két éve működik Salgótarjánban önkéntes alapon. A tagok és szimpatizánsaik ez idáig hat városszépítő programot valósítottak meg, de helyi szinten meghonosították a szórakozás egyik új formáját is, havonta megrendezésre kerülő kvízestjeikkel. A csapat elsősorban az alulról jövő kezdeményezések népszerűsítését tűzte célul, miközben sajátos módon próbálják szülővárosukat jobbá tenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 11:42, szombat | Helyi

Betiltaná a hétvégi kocsikázást a német közlekedési miniszter

Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel állnak elő, hogy javítsanak az értékeken. Volker Wissing, Németország közlekedésügyi minisztere kijelentette:

2024. Április 20. 09:21, szombat | Helyi

Kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén.

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott.

2024. Április 20. 09:09, szombat | Helyi

BMW-Lufthansa-megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között.

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között.

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Elszórtan záporok előfordulhatnak.

Keleten, délkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lesz az égen.