Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Január 21. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Nehéz helyzetbe hozta a kormány Salgótarjánt

Nehéz helyzetbe hozta a kormány Salgótarjánt

Salgótarján 2015. évi költségvetéséről tartott sajtótájékoztatót január 20-án Dániel Zoltán alpolgármester és Molnár Károly, a közgyűlés baloldali frakciójának vezetője.

- A költségvetés elkészítésének „hajrájában” szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba – említette Dániel Zoltán. – Az önkormányzat a jelen állás szerint 1,2 milliárd forintos költségvetési hiánnyal néz szembe 2015-ben, melynek nagysága alapvetően annak köszönhető, hogy a működési támogatásra benyújtott 600 millió forintos pályázatból mindössze 60 millió forintot ítélt meg az Orbán-kabinet a városnak.
Az alpolgármester kifejtette: a 600 millió forint odaítélésével alapvetően más lenne a helyzet, mert a megmaradó hiány kezelhető lett volna. Mint fogalmazott: a kormány „nagylelkűen” szabad kezet adott új adók bevezetésének, ám Salgótarján önkormányzata nem kívánja és nem is fogja terhelni a lakosságot újabb terhekkel.
Molnár Károly frakcióvezető elöljárójában elmondta: fideszes képviselőtársai és Becsó Zsolt, a választókerület országgyűlési képviselője politikai haszonszerzés céljából vállvetve hangoztatják, hogy nagyon kell örülni a 60 millió forintos támogatásnak. Természetesen öröm ez is, ám a képviselő rámutatott: több kisebb lélekszámú település kapott Magyarországon nagyságrendekkel több támogatást Salgótarjánnál, ami feltételezi, hogy teljesen szubjektív alapon, mintegy „pofapénzként” osztotta el a kormány a támogatásra rendelkezésre álló milliárdokat.
A frakcióvezető hangsúlyozta: adósságmentesítés címen a kormánypropaganda az önkormányzatok megmentéséről beszél, ugyanakkor a kötelező feladatok ellátására – az önkormányzati támogatási rendszer struktúrájának átalakításával – nem jut elegendő pénz. Molnár Károly ennek kapcsán Becsó Zsolt segítségét kérte, mondván: amennyiben a honatya valóban a salgótarjániak képviseletében vesz részt a magyar törvényhozás munkájában, nyújtson be önálló képviselői indítványt a jelenlegi támogatási rendszer – az önkormányzatok szempontjából kedvező – módosítására. – Ez azért is fontos – fogalmazott a városatya –, mert a politikai acsarkodások helyett együttműködésre van szükség a nehéz helyzetben lévő térség és Salgótarján jövője szempontjából.
Molnár Károly közölte: a felmerült nehézségek ellenére a város önkormányzata a jelenlegi szinten tartja az önkormányzat működési színvonalát, ám ennek megvalósításához semmilyen drasztikus, a lakosságot és intézményeket érintő döntés meghozatalára nem készül.

Címkék: kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.