Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Május 15. 09:47, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Negyvenkilencszer vásároltak a lánytestvérek az idős ismerősüktől elcsent bankkártyával

Negyvenkilencszer vásároltak a lánytestvérek az idős ismerősüktől elcsent bankkártyával

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy Nógrád megyei testvérpár ellen, akik idős ismerősük figyelmetlenségét kihasználva többször is magukhoz vették a bankkártyáját, majd azzal jónéhány alkalommal vásároltak.

A vád szerint a tizenhét és huszonegy éves lány többször kért már kölcsön kisebb összegeket a 82 éves ismerősüktől.

2019 decemberében is meglátogatták őt, és idős korát valamint figyelmetlenségét kihasználva a pénztárcájából kivették a bankkártyáját. A bankkártyát kilenc napig tartották maguknál, ezalatt tizenháromszor vásároltak azzal a helyi dohányboltban és élelmiszerüzletben. A vásárlásaik során arra mindig ügyeltek, hogy a vásárolt áruk értéke 5.000 Ft alatt maradjon, mert így a PIN kódot nem kellett megadniuk.

Ezt követően a bankkártyát egy újabb látogatáskor visszacsempészték a sértett pénztárcájába, majd 2020. január 18-án észrevétlenül ismét elvették azt. Ezután négy nap alatt már harminchatszor használták a kártyát, immáron nem csak a lakóhelyükön, hanem a közeli városban is vásároltak – továbbra is figyelve az összeghatárra, hogy a PIN kódot ne kelljen használniuk.

A sértett bankjának ekkorra feltűntek a bankkártya addig szokatlan tranzakciói és telefonon értesítették a kártyabirtokost, aki a bankkártyáját haladéktalanul letiltatta. Az elkövetők vásárlásaikkal eddigre már 135.000 Ft kárt okoztak, melynek nagyobb részét a pénzintézet megtérítette az idős férfinak.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a még fiatalkorú (18 év alatti) elkövetővel szemben pártfogó felügyelet mellett próbára bocsátást, míg nővérével szemben felfüggesztett fogházbüntetést, továbbá az okozott kár megtéríttetését indítványozta vádiratában.

Képünk illusztráció: femina.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.