Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2017. Március 06. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Negyvenkét vonulás szabadtéri tűzesethez

Negyvenkét vonulás szabadtéri tűzesethez

Szombaton huszonkilenc, vasárnap tizenhárom alkalommal riasztották Nógrád megye tűzoltóit szabadtéri tűzesetek miatt.

Csak szombaton huszonkilencszer vonultak Nógrád megye tűzoltói szabadtéri tűzesethez. Délelőtt tíz órától egészen éjjel fél kettőig tartottak a tüzek oltási munkálatai. A legnagyobb kiterjedésű tűz Sámsonházán volt, ott húsz hektáron égett a száraz fű, amit a pásztói és a Heves megyéből segítségül érkező pétervásárai hivatásos tűzoltók oltottak el, majd később a Sámsonháza és Nagybárkány közötti terület is égett két hektáron, s oda szintén a pásztói egységet riasztották. Nagy kiterjedésű tűz volt este Mátraverebélynél is, ott tíz hektáron égett a száraz fűvel, náddal és bozóttal borított terület. A tűz miatti nagy füst a 21-es főút forgalmát is akadályozta helyenként, emellett a lángok több ingatlan kertjét is elérték, azonban a salgótarjáni, pásztói és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat (továbbiakban KSM) önkéntes tűzoltóinak gyors és hatékony munkája eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a tűz az ingatlanokat is elérje. Mátraverebélybe egyébként délben is vonulniuk kellett a tűzoltóknak, akkor egy hektáron égett a vegetáció. Nógrádmegyerben, valamint a Nógrádmegyer és Sóshartyán közötti területen nyolc-nyolc hektáron égett le a száraz fűvel vagy náddal borított terület, ezeket a tüzeket a szécsényi, a salgótarjáni és a bátonyterenyei egységek oltották el a KSM tagjaival közösen. Öt-öt hektáron pusztított a tűz Magyargécben és Salgótarjánban, három hektáron Kállón, két-két hektáron Nagybárkányban, Drégelypalánkon és Magyargécben, másfél hektáron Vizslás-Újlaknál, egy-egy hektáron pedig Őrhalomban, Hugyagon, valamint Bujákon, ez utóbbi esetében egy melléképületet is érintett a tűz. Kisebb kiterjedésű, néhány száz négyzetméter alapterületű szabadtéri tüzek csaptak fel Diósjenőn, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Rákóczibányán, Sóshartyánban, Nógrádszakálon, Hugyagon, Vizsláson, Cserhátsurányban, Bátonyterenyén, Pásztón, Nógrádmegyerben, valamint a Nógrádmegyer és Magyargéc közötti területen. A bozót, száraz fű és nád által borított területeken keletkezett tüzeket a szécsényi, a salgótarjáni, a berceli, a bátonyterenyei, a pásztói, a rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, továbbá a KSM, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület kiképzett tagjai oltották el kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel.

A szombati rekordmennyiségű, huszonkilenc szabadtéri tűzeset miatti vonulást követően vasárnap délelőtt tovább folytatódtak a vegetációtüzek miatti beavatkozások, összesen tizenhárom. Már reggel nyolc órakor a salgótarjáni ipari parkba riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit, ahol egy hektáron égett a száraz fű az egyik üzemcsarnok közelében. Vasárnap a legnagyobb kiterjedésű szabadtéri tűzeset Drégelypalánkon volt, ahol huszonöt hektáron lángolt a száraz fű és a bozótos, Nógrádmegyer egyik helyszínén hat, míg a másikon fél hektáron égett a vegetáció, Rimócon három, Litkén és Őrhalomban két-két hektáron történt szabadtéri tűzeset. Szécsénkében és Mátraverebélyben egy hektáron, Hugyagon, Bátonyterenyén, Pásztón és Balassagyarmaton pedig néhány száz négyzetméteren égő száraz fű, vagy bozótos adott munkát a tűzoltóknak. A felsorolt tűzeseteknél a bátonyterenyei, a balassagyarmati, a szécsényi, a salgótarjáni, a pásztói, a berceli és a rétsági hivatásos tűzoltók, továbbá a Karancs Speciális Mentőszolgálat, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, az Érsekvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Őrhalom és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület tagjai végezték az oltási munkálatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 05:19, hétfő | Helyi

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

2024. Május 13. 04:45, hétfő | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Május 13. 04:37, hétfő | Helyi

A SpaceX új szkafandere a Marson megállja a helyét

Elon Musk cége bemutatta új Extravehicular Activity (EVA) szkafanderét, amely mérföldkövet jelent a kereskedelmi űrrepülésben. A SpaceX űrruhája számos fejlesztésével lehetővé teszi,

2024. Május 13. 04:30, hétfő | Helyi

Nők 40 nyugdíj változás: Nemcsak anyaként, hanem nagymamaként is szerezhető jogosultsági idő!

A „nők 40” korkedvezményes nyugdíj különböző élethelyzetekben kínálhat korai nyugdíjazási lehetőséget a nők számára Magyarországon. Az egyik ilyen helyzet az, amikor a nő nemcsak anyaként,