Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Április 16. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Négy évszak a Karancs-Medves vidékén

Négy évszak a Karancs-Medves vidékén

A fenti néven új túramozgalmat hoztak létre a legnagyobb salgótarjáni természetjáró-események szervezői.

A Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség, a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Tarjáni Szabadidősport Klub által szervezett eseménysorozat lényege, hogy azt gyalogosan vagy hegyikerékpárral is lehet teljesíteni, de arra is van lehetőség, hogy a résztvevők egyik eseményt két lábon, míg a másikat két keréken abszolválják. Egy a lényeg: minden évszakban ott lenni legalább egy túrán, illetve ha ez nem sikerülne százszázalékosan, még akkor is rendelkezésre áll két “mentőöv” a résztvevőknek. A túramozgalomban való részvétel ingyenes, de természetesen az adott események nevezési díjait (ez sem minden esetben lesz) a releváns szervezők határozzák meg. Nézzük a részleteket….

Tavasz
Mivel is indulhatna egy eseménysorozat a természetjáróknál ebben a térségben, ha nem mással, mint a patinás Karancs – Medves teljesítménytúra, 2013. április 27-én, szombaton. A Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség szervezésében ebben az esztendőben a 35-ös távon immáron 24. alkalommal gyűjthetjük a kilométereket, az 50-es távon a 21., míg a legrövidebb és legfiatalabb, 20-as távon a 11. rendezés következik.

Nyár
A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület felelős a túramozgalom nyári eseményéért. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete minden év júniusának második szombatján szervezi a Férfiak Egészségnapja eseményt, melyhez kapcsolódóan a kerékpárosok bonyolítják az “aktív” programokat – ebben az évben június 8-án. Természetesen nem csak a férfiak, hanem a hölgyek is nevezhetnek majd hazánk legrövidebb gyalogos teljesítménytúrájára, a Fel a Kálváriára! elnevezésű eseményre, míg a kerékpárosok számára a Negyven Hegyben Egyben 40 kilométeres távja áll rendelkezésre.

Ősz
A Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség őszi (szeptember 8.) eseményén ezúttal újfent megjelenik majd a Magyar – Szlovák Határon át elnevezésű túra, 30 kilométeren. Az újdonságként szereplő Salgó – Tarján – Vár teljesítménytúra a családosok számára szól majd elsősorban, távja 15 kilométer lesz. A Förster Kálmán Emléktúra idén 13. alkalommal kerül megrendezésre, a korábbiakban megszokott 25 kilométeres távon.

Tél
A Medves Gyöngyszemei teljesítménytúra ezúttal szokatlan időpontban – télen, december 1-én – kerül lebonyolításra. A túra küldetése – rövid távjaiból fakadóan –, hogy azokat is természetjárásra, a környék értékeinek megismertetésére bírja, akik egyébként nem preferálják a teljesítménytúrákat. Jelen esetben ezért rövid távok – 10, illetve 20 km – és bőséges szintidő várja az indulókat. A rövid útvonalakba azonban sok minden belefér, hiszen – a teljesség igénye nélkül – Salgó és Somoskő várát, a Kőbányák-tanösvényt, a Petőfi-sétányt, a Medves-fennsík “asztallapját” és a Zagyva-forrását is érintik a távok.

Grátisz
Az időjárástól függően, 2013 októberének első vagy második hétvégéjén ismét Eresztvényben találkoznak majd azok a lelkes, kirándulást kedvelő érdeklődők, akik az egészségük megőrzése érdekében csatlakoznak a világ és hazánk több pontján megrendezendő Gyalogló Naphoz. A Tarjáni Szabadidősport Klub szervezésében a résztvevők 5, illetve 10 km-en ismerhetik meg a Medves-fennsík környékének főbb látnivalóit – ez az egyik alternatíva a fenti négy esemény valamelyikének kiváltására. A másik eshetőséget a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség biztosítja, a hagyományos “A Karancs – Medves csúcsai túramozgalom” teljesítésével. Aki ezt a mozgalmat sikeresen abszolválja a 2013-as esztendőben, szintén helyettesíthet vele egyet a fenti négy “évszakos” rendezvény közül.

Küldetés
A „Négy évszak a Karancs – Medves vidékén” elnevezésű túramozgalom legfőbb célja, hogy az ország különböző részeiről érkezőkkel (és természetesen a helyiekkel is) megismertesse Salgótarján és környéke természeti, történelmi, geológiai látnivalóit, s ezáltal nemcsak egy eseményre hívja őket Salgótarján térségébe, hanem minden évszakban kínáljon egészségmegőrző és kikapcsolódást jelentő programokat városunkban és környékén. A túramozgalom közös összefogással kerül lebonyolításra, melynek eredményeképpen az eddigi gyalogos túrákat lehet kerékpárral is teljesíteni, míg az eddigi kerékpáros túrákat lehet majd gyalog is megtenni. Ezen gondolatok szellemében a túrák útvonalai érintik a salgói várat, a Boszorkány-kőt, a Szilvás-kő bazalttömbjét, a Pécs-kő szikláit, valamint a somoskői vár alatt található Petőfi-kunyhót is – csak hogy néhányat említsünk. A túrákon résztvevők megcsodálhatják a Karancs-hegy, az ún. „Palóc Olümposz” szépségét is, ennek csúcsáról jó kilátás nyílik Salgótarjánra, valamint a Medves-fennsíkra, mely Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja. Ennek megismertetése érdekében szinte minden túra érinti ezt a tájegységet, valamint Eresztvényt és a tőle nem messze található – egykor szebb napokat megélt – Dornyay Béláról elnevezett turistaházat. A túrák egy része a Kálvárián át vezet, melynek szerpentinjeiről Salgótarján központi részét ismerhetik meg a túrázók. A táj felejthetetlen szépsége a fáradt vándorok számára egészen biztosan jelentős segítséget nyújt a választott útvonalak nehézségeinek leküzdése során.

A túramozgalom összetett értékelésében az a résztvevő kerül díjazásra, aki a hat esemény közül legalább négyen részt vesz, akár gyalog, akár kerékpárral, akár vegyesen teljesítve ezeket. A túramozgalom fenti eseményeken átvehető igazolófüzete ingyenes a résztvevők számára, a sikeres teljesítésért emléklap és kitűző jár majd. A túramozgalomban szereplő rendezvények hatására a résztvevők később is felkereshetik szűkebb hazánk s a Novohrad – Nógrád Geopark főbb természeti, történelmi, geológiai látnivalóit, értékeit. A Négy évszak a Karancs – Medves vidékén túramozgalom híreiről, eseményeiről itt, honlapunkon, illetve Facebook-profilunkon tájékozódhatsz majd.

Forrás: nosza.info

Címkék: Karancs-Medves

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.