Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 22. 13:40, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Nébih: biztonságosak a macskaalmok

Nébih: biztonságosak a macskaalmok

Macskaalmokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a tesztelt termékek biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus jelenlétével nem akadt gond, azonban hét alomban kis mennyiségű idegen anyagot találtak - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

A Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 26 macskaalmot ellenőrzött, amelyek között húsz csomósodó és hat nem csomósodó típusú alom szerepelt.

A Nébih laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát; a kapott értékek megfelelőnek bizonyultak. A szakemberek annak is utánajártak, hogy használatot követően hogyan változik a macskaalmok enterobaktérium száma. Az eredmények alapján kiemelték, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok rendszeres tisztítására.

A szakemberek megmérték a termékek portartalmát és megállapították, hogy - a többi alomhoz képest - egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű port tartalmazott. Azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag. Hét termékben találtak kis mennyiségű - összesen körülbelül 7 grammnyi - szennyeződést: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, valamint kavicsot.

A kedveltségi vizsgálaton szakértők és laikusok pontozták a macskaalmokat. Figyelembe vették például a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét. A csomósodó macskaalmok versenyében a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu állhatott fel, második lett a Premiere Excellent Pure, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett. A nem csomósodó termékek között első helyezett lett a Repeta, második a Pepco for pets, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom szerezte meg - olvasható a Nébih közleményében.

Címkék: macsaalom, Nébih

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során