Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Január 16. 15:42, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka következhet

Navracsics Tibor: a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka következhet

Magyarországon minden adottság megvan ahhoz, hogy a következő két évben a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka jöjjön el - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Mohácson.

Navracsics Tibor a megújuló területfejlesztés, illetve az ezt szolgáló térségi együttműködések témái köré szervezett konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a közigazgatás megújítását követően mostantól - a jogszabályi változásoknak is köszönhetően - a területfejlesztést teszi hatékonyabbá.

Kifejtette: az új területfejlesztési politika egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források - kiemelten az Európai Uniótól érkező támogatások - hatékony elosztása érdekében.

A tárcavezető jelezte: a magyar politikatörténetben másodszor fordul elő, hogy közigazgatási minisztériuma van az országnak. Az első tárca idején, 2010 és 2014 között - idézte fel - sikerült kiépíteni egy új területi közigazgatási rendszert kormányablakokkal, új jogrendszerrel.

Navracsics Tibor szerint a közigazgatás megújítása után most a területfejlesztés következik, amelynek részeként a kormányzat átalakításával, az új területfejlesztési törvénnyel, új szemléletmódot tükrözve lehetőség lesz a hatékonyabb munkára.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a térségi szereplők - így például az önkormányzatok - és az államigazgatás, a kormányzat jól kiegészíti egymást, a minisztérium feladata pedig, hogy a szereplőket a hatékony területfejlesztés és a rendelkezésre álló európai uniós források minél jobb felhasználása érdekében illessze össze.

A miniszter beszélt arról is, hogy a jövőben minden eddiginél nagyobb szükség lesz a felek között párbeszédre a források hatékony elosztásának érdekében, ugyanis az igények mindig nagyobbak, mint a rendelkezésre álló forrás.

Ennek kapcsán aláhúzta: ha a kormányzat egy térséget fejleszt, az nem jelenti azt, hogy egy másikat büntet, hiszen a "legnagyobb jó szándékkal rangsorolja a fejlesztési célokat is".

Kijelentette: a területfejlesztés, a kormányzati politika legfontosabb célja, hogy "Magyarország jobb ország legyen, az itt élők jobban érezzék magukat, és gazdagabbak legyenek" - mondta.

Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere arról beszélt, hogy Mohács az utóbbi évtizedben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, azonban a kormányzat támogatásával - egyebek mellett az M6-os autópálya fejlesztésének, a majdani új Duna-hídnak és a Mohács 500 Programnak köszönhetően - további előrelépéseket érhet el.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Mohácson és környékén, Nyugat- és Dél-Baranyában még ma is komoly tartalék áll rendelkezésre munkaerőből, ami biztosítja a további fejlődést.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a Mohács 500 Program ötvenmilliárd forintos területfejlesztési célokat szolgáló beruházást foglal magába a kulturális rendezvények mellett. A tervezett mohácsi Duna-híd kapcsán beszámolt arról, hogy lezárult a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges közbeszerzés, egyben reményét fejezte ki, hogy a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően néhány éven belül megindul a valamivel több mint négy évre tervezett építkezés, és a csata 500. évfordulójára már látványos fázisába kerül a beruházás.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a minisztérium által szervezett egésznapos konferencián részt vesz - mások mellett - Mayer Gábor területfejlesztésért, György István területi közigazgatásért és Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;