Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Naponta 1 milliárd eurót vonnak ki a görög bankokból

Naponta 1 milliárd eurót vonnak ki a görög bankokból

Görögországban naponta átlagosan 1 milliárd eurót vonnak ki a betétesek a bankokból - írta pénteken a Bild.

A német lap szerint hétfő óta naponta 800 millió és 1,3 milliárd euró közötti összeget emelnek le a görög bankoknál vezetett betétszámlákról. A lap egy magas beosztású banktisztviselőt idézve azt írta, hogy a szakma legrosszabb várakozásait is felülmúlja a betétesek rohama. A görög bankrendszer már nem sokáig bírja a terhelést - mondta a Bild forrása.
Ezzel egyidejűleg folyamatosan nőnek a görögök bankbetétei Svájcban: a svájci nemzeti bank adatai szerint jelenleg 4,31 milliárd euróra tehető az összeg az egy évvel korábbi 2,82 milliárdot követően.
A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap a vasárnapi választások után várható folyamatokat latolgatva azt írta, hogy a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodás felmondását kilátásba helyező baloldali radikális Sziriza párt győzelme esetén a görögök várhatóan akkor is kiveszik minden pénzüket a bankokból, ha drasztikusan megemelik a készpénzfelvétel költségeit. Abban az esetben pedig, ha elterjed az a vélekedés, hogy az euróövezeti nemzeti hatóságok ideiglenesen bezárathatják a bankokat és a tőzsdéket, órákon belül kiürülhetnek a bankautomaták az egész euróövezetben és minden korábbinál magasabbra emelkedhet a forgalomban lévő készpénzmennyiség - írta pénteken az FTD.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.