Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Augusztus 14. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nagyboldogasszony ünnepén főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony ünnepén főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából péntektől főbúcsút tartanak a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen.

A vasárnap záruló eseményen három érsek mutat be nagymisét - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont vezetője az MTI-t.
Szerdahelyi Csongor elmondta: a ferencesek már csütörtöktől várják a zarándokokat, ekkor tartják a cigányok imaóráját és a családok megáldását.
Pénteken, Nagyboldogasszony napján Bernard Bober kassai érsek mutat be szentmisét, valamint Igaz hit és babonaság címmel Varga Kapisztrán ferences tart katekézist.
Szombaton a résztvevők A természetes erkölcsi törvény című tanítást hallgathatják meg Osztie Zoltán plébánostól, a szentmise és a körmenet főcelebránsa Orosch János nagyszombati érsek lesz. Délután litániát és kegyszermegáldást tartanak, fogadják a gyalogos zarándokokat. Az énekes Mária-köszöntőt követi az esti szentmise és körmenet, majd az imádság a nemzetért. Éjféltől a meghaltakért tartanak szentmisét.
Vasárnap, a főbúcsú napján az ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz. A szentmise előtti katekézist A család összetartása címmel a ferences rendi Kiss Menyhért tartja.
A kegyhely felújítási munkáinak rendjét úgy alakították ki, hogy a kegyszobor és a liturgikus tér hétköznap is megközelíthető legyen. Gyóntatásra, szentmise bemutatására és a kegyhely megtekintésére minden feltétel adott, az idén azonban szálláshelyet még nem tudnak biztosítani - tette hozzá Szerdahelyi Csongor.
A szentkúti kegyhelyet novemberre újítják fel 2 milliárd 470 millió forintos beruházásban, az Észak-magyarországi Operatív Program 99 százalékos támogatásával. Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Szűzanya szobrát, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, és újabb zarándokszállásokat is építenek. Rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.

Programkereső

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.