Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Augusztus 11. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nagyboldogasszony-főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony-főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én főbúcsút tartanak a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen

Ehhez kapcsolódóan Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be ünnepi szentmisét augusztus 12-én, vasárnap a helyszínen.
A vasárnapi szentmise előtt Kajtár Edvárd teológiai tanár tart katekézist (hitoktatást) az egyházról. Szombaton Ternyák Csaba egri érsek mutat be szentmisét a kegyhelyen, azt megelőzően Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tévéreferense tart tanítást, A tömegtájékoztatásról címmel.
Az ünnep napján, jövő szerdán is lesz ünnepi szentmise, a homíliát Keresztes Szilárd görög katolikus püspök mondja. A mise előtti, az egyházi rendről szóló katekézist pedig Füzes Ádám teológiai tanár tartja.
Az ünnepsorozatra a helyszínre várnak gyalogos zarándokokat is, lesz lehetőség gyónásra, illetve körmenetet is tartanak. Rendeznek továbbá olvasmányos imaórát, szentségimádást, keresztutat és virrasztást, valamint ehhez kapcsolódóan szentmisét a halottakért.
A katolikus hagyomány szerint Nagyboldogasszony napja, augusztus 15-e Jézus anyja, Mária mennybemenetelének ünnepe. Ez a legrégibb magyar parancsolt ünnep; a katolikus hit szerint ahhoz kapcsolódik, hogy Szent István király (1000-1038) az országot Szűz Mária oltalmába ajánlotta, mivel nem volt utódja a trónon.

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.