Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy bajban az olaszok?

Nagy bajban az olaszok?

Az olasz államadósság rekord magasságba emelkedett június folyamán a megugró kötvényhozamoknak köszönhetően, ezzel elérve a 2 000 milliárd eurót. Ezenfelül az év végére tervezett deficitcél is sérülni látszik. Az adatok láttán mély recesszió felé kormányozza Mario Monti az olasz zászlóshajót. Görögország után Olaszországnak is gondot okozhat a 123 százalékos GDP arányos államadósság szint elérése az év végére.

A második negyedéves -0,7 százalékos GDP adat mellett az államháztartás egyenlege is aggasztó előjelekkel szolgál az előttünk álló időszakban. A 47,7 milliárd eurós deficit 1,1 milliárddal több, mint a bázisidőszaki érték a bevezetett megszorítások ellenére is. Spanyolország után Olaszország is előállhat a farbával; segítséget kérhet az ESM alapból a kötvényhozamok mielőbbi leszorítása érdekében.

Visszakanyarodva a deficitcélhoz, Vittorio Grilli pénzügyminiszter vasárnapi kommentárja alapján a tervezett 1,7 százalékos szint elérését el lehet felejteni. Ennek ellenére többször is hangsúlyozta, hogy Olaszországnak nincs szüksége újabb megszorító csomagra - az Equilor elemzői azonban ezzel a kijelentésével nem teljesen értenek egyet. Ha megnézzük az olasz tőzsdeindexet (FTSE MIB), akkor szembetűnő, hogy a januári tetők közelében tartózkodik a kurzus a fent említett problémák ellenére, miközben a spanyol IBEX év eleje óta összeszedett 30 százalékos eséséből mindösszesen kicsivel több mint a felét dolgozta csak le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.