Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Július 21. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Muzsikustábor és zenei fesztivál Balassagyarmaton

Muzsikustábor és zenei fesztivál Balassagyarmaton

Nemzetközi Muzsikustábort rendezik meg hétfőtől Balassagyarmaton, a kéthetes programon 80 hallgató vesz részt hat országból.

Az idén 12 szakot hirdettek meg, a tanárok között lesz Tokody Ilona, Perényi Eszter és Banda Ádám is - tájékoztatta az MTI-t a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Ember Csaba elmondta: a Kárpát-medencéből, az Egyesült Államokból és Németországból is érkeznek 12-25 év közötti muzsikusok a Nógrád megyei városba a július 31-ig tartó táborba.

A 29. Zene határok nélkül Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál egyéni oktatásaira pályakezdő művészek éppúgy jelentkeznek, mint néhány éve zenét tanulók, a tábor tanárai a magyar zeneoktatás kiemelkedő személyiségei, valamint Európa főiskoláiról, neves zenekaraiból érkező vendégtanárok.

Zongora, ének, fuvola, klarinét, hegedű, hegedű-brácsa, gordonka, gordon, klasszikus szintetizátor, kamarazene, szimfonikus zenekar és kórus szakokat hirdettek meg az idei muzsikustáborban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről több tanár is érkezik Balassagyarmatra, Eckhardt Gábor (zongora), Keönch Boldizsár (ének), Perényi Eszter és Somogyi Péter (hegedű), és Banda Ádám (hegedű-brácsa). A Skóciában dolgozó Fenyő Gusztáv, a Cumbrae Summer Music vezetője zongorát és kamarazenét tanít ezekben a hetekben Balassagyarmaton.

Az oktatás mellett több helyszínen, 11 hangversenyen mutatkoznak be a muzsikustábor résztvevői. A nyitónapon az Ear együttes, másnap a tábor tanárainak hangversenyét rendezik meg, de egyéni hangszeres előadói verseny és kortárs magyar komolyzenei hangverseny is lesz a művészeti iskolában.

Július 25-én a Balassagyarmathoz közeli Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban adnak koncertet, vasárnap a város főterén, a Civitas Fortissima téri Zenepavilonban adnak kis éji zenét.

Július 29-én zenekari esttel kezdődik a program a gyarmati szabadtéri színapdon, felcsendül Vivaldi Négy évszak című művéből a Nyár. Viva Verdi címmel operarészletek is szerepelnek a műsorban, többek között Tokody Ilona (szoprán) és Muskát András (tenor) közreműködésével, Farkas Pál vezényletével. 30-án a művészeti iskolában rendezik meg a záró gálakoncertet, amelyen a muzsikustábor tanárai és hallgatói lépnek fel.

Az idei muzsikustábor megrendezését 3,5 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.