Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Augusztus 26. 12:14, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Múzeumot adtak át Karancsságon

Múzeumot adtak át Karancsságon

Családias ünnepre került sor augusztus 20-án Karancsságon.

Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órakor kezdődött, amelyen Gruber Géza atya, Dúl Géza atya és Kapás Attila atya koncelebrált, Martos György diakónus segédkezett. A szomszédos egyházközségekből is szép számmal érkeztek vendégek. A szentmise záró áldása előtt került sor az új kenyér megáldására, amelyre a karancssági gyermekek: Vidéki Veronika Mária, Berki Rebeka és Constantino Dominik szavalattal készültek.

A szentmise után került sor a plébániakertben található; régi, romos gazdasági épületből felújított múzeum átadására. Évtizedek óta áll már a plébánia épületével szemben ez a tároló helyiség, amely összefogással most múzeummá vált. Az ünnepi mozzanat előtt Tóth Tihamér, Karancsság község polgármestere köszöntötte a jelenlevőket és a szentmisét bemutató atyákat. A lélekemelő hangulathoz színvonalas énekével hozzájárult a Durnyik József kántor és karnagy úr által vezetett Jubilate Deo Kórus. Kapás Attila plébániai kormányzó köszöntötte Tóth Andrást, a Tudás-központ Egyesület elnökét; aki időt és energiát nem sajnálva, segítőtársaival együtt hosszú hónapok munkájával létrehozta a múzeumot, majd átadta a szót Gruber Géza atyának, aki több mint 30 évig szolgálta Karancsságon Istent és az embertársait. Géza atya tartalmas ünnepi beszédével nyitotta meg a felújított, új funkcióval büszkélkedő építményt. Beszélt a gazdáról, aki a régiből újat hoz elő. Mondanivalója középpontjában az embert állt, aki örömét, bánatát, hitét hordozva élte és éli mindennapi életét.

A gazdag kiállítási anyagot különösen ajánlotta a gyermekek figyelmében, hogy megismerjék a múltat, becsüljék a jelent, tanuljanak önmaguk és a jövő számára. A hófehér falú, igényesen kialakított épületet örömmel vették birtokukba. A múzeum kialakításában jelentős tevékenységet fejtett ki dr. Pinczésné Kiss Klára, aki folytatja Karancsság egyháztörténeti múltjára vonatkozó kutatásait. Kicsinyek és nagyok érdeklődéssel lépték át a múzeum küszöbét és kíváncsian, meghatódva tekintették meg az egyháztörténeti kiállítást; amely nemcsak a helyben lakók, hanem a távolabb élők számára is érdekességeket tartogat.
Szöveg: Dénes Katalin, fotó: Dénes László

***

Dénes Katalin: Hófehér ház

szobrok, ruhák, tárgyak, képek
letűnt korok, volt remények
súgják neked: most jöjj közel,
a múló idő átölel
és visszaadja ifjúságod,
könnyet, mosolyt, reményt, álmot

itt vigyáznak áldott ősök,
hétköznapi néma hősök,
akik voltak, akikből vagy,
múltból jelen, jövő, holnap,
ők azok, kik benned élnek,
a hajnalod velük ébred

mikor indul fáradt lábad,
hogy az utad megtaláljad:
a múlt nélkül még nincs jelen
és a jövő már kegyelem,
Idő Ura, Isten adja,
míg rád ragyog áldott Napja

állj meg csendben, ifjúságok,
szürkébe hanyatlott álmok:
e múzeum, épp te vagy,
megkövült láng-alkonyat
s az emlékek benned élnek,
valamennyi tükörképed

hófehér ház fent a dombon:
tegnapból szőtt csendes otthon,
sokágú fa jelen-ága,
az élet jogán jövőt várna
és foglyul ejt, ha itt maradsz
a megőrzött nagy pillanat


2012. augusztus 3.

Címkék: karancsság

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:58, csütörtök | Helyi

NAV: az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítés

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal(NAV)

2024. Május 09. 12:21, csütörtök | Helyi

Jövő Mobilitása Szövetség: sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra.

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ)

2024. Május 09. 09:41, csütörtök | Helyi

Három a magyar igazság!

Egy helybeli férfi Salgótarján különböző részein három nap leforgása alatt három gépkocsit tört fel, a híres mondás azonban itt is beigazolódott. Három nap elég volt a nyomozóknak is az igazság kiderítésére és az elkövető elfogá

2024. Május 09. 09:30, csütörtök | Helyi

Közösen fejleszti a testnevelő tanárok képzését a TF és a Magyar Diáksport Szövetség.

A testnevelő tanárok képzésének fejlesztését és gyakorlatiasabbá tételét szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet szerdán írt alá Sterbenz Tamás.