Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. December 01. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Művész a Cigányhegyen

Művész a Cigányhegyen

Kevés azt mondani: hiánypótló mű jelent meg Botos Zoltán tollából.

Mindenképpen több ennél az általa írt Beszélgetéseim Balázs Jánossal című könyv, amely fölidézi annak a salgótarjáni Cigányhegyen élő festőművésznek az alakját, aki az 1970-es évek elején szinte berobbant a hazai és a nemzetközi képzőművészeti életbe, s alkotásaival – közel négy évtizeddel a halála után is – máig ott tartja magát. Hogy milyen – szinte remetei életet élő – személyiség rejtőzött és kódolódott bele a festményeibe? Mit jelentett számára a hírnév, a pénz? Hogyan, miféle küzdelmek közepette teltek hétköznapjai? Mi minden foglalkoztatta az „ördögnek” tartott öreget? Botos Zoltán többek közt ezekre a kérdésekre adott válaszaiba avatja be olvasóit. Szövegeiben az embert járja körül. Azt, aki nem ismer alkut, meghunyászkodást, mérhetetlen szegénysége ellenére is megőrzi tartását… Azt, aki hatvanegynehány évesen ecsetet és irónt vesz a kezébe, hogy kifesse, kiírja a benne fölgyülemlettet.
A Salgótarjánban élő Botos Zoltán első kötete Balázs János élete harmincnégy mozaikján keresztül bepillantást enged az egykori Cigányhegy mindennapjaiba is. Visszaemlékezéseiben például fölidéződik a haldázás gyakorlata, vagy a szabad ég alatti kártyázásoké… Az, hogy egymás nyomorúságán, elesettségén miképpen próbál segíteni egy közösség. Jelen lehetünk egy cipő újjászületésénél, a „képírás” gyakorlatánál, az alkotó és a befogadó találkozásánál, a hegedűjáték lélekmelengetésénél… Megismerkedhetünk egy cigányhegyi ház belső tereivel, berendezésével… Az 1960-as, ’70-es évek miliőjével, melyben egy ember – perifériális helyzete ellenére is (vagy éppen ezért?) – maradandót alkothatott.
A Tarjáni Művészetpártoló Kör kiadásában megjelent kötetet 2014. december 9-én 17.00 órai kezdettel mutatja be dr. Kovács Anna irodalomtörténész és a szerző, Botos Zoltán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

Botos Zoltán Beszélgetéseim Balázs Jánossal című könyve Salgótarjánban a Juhász Könyvesboltban, a Dornyay Béla Múzeumban és a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban lesz kapható 1.500 Ft-ért.

Handó Péter

Címkék: könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.