Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Június 30. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Munkahelyteremtésre használnák a bezárt nagyüzemek területét Salgótarjánban

Munkahelyteremtésre használnák a bezárt nagyüzemek területét Salgótarjánban

Kormányzati segítséget kér Salgótarján önkormányzata ahhoz, hogy a város területén lévő "barnamezős" területeket munkahelyteremtésre használhassák - közölte a nógrádi megyeszékhely polgármestere.

Székyné Sztrémi Melinda hozzátette: ezeknek a területeknek a 99 százaléka magántulajdonban van, a rendszerváltozás utáni privatizációs ügyeskedések révén pedig az a helyzet alakult ki, hogy "tulajdonosuk van, gazdájuk viszont nincs".
Utalt arra, hogy lakossági fórumokon az önkormányzaton kérik számon, miért nem használják a bezárt nagyüzemek, az öblösüveggyár, a síküveggyár, a BRG és az acélgyár területét, valamint azokat az épületeket, amelyeket némelyikben meghagytak. A polgármester azt mondta: ezek a jó infrastruktúrával ellátott ipartelepek gyakorlatilag mind felszámolók kezén vagy olyan vállalkozók tulajdonában vannak, akik nem a munkahelyteremtésben gondolkodnak.
A téma Salgótarján készülő településfejlesztési koncepciójával, az integrált településfejlesztési stratégiával kapcsolatban került elő. A terveket készítő Városfejlesztés Zrt. ügyvezetője, Bajnai László kifejtette: ha Salgótarján kihasználja az adottságait, akkor példaértékű középváros lehet, a központi régióból egy fontos kapu az északi régióba.
Kiemelte ugyanakkor, hogy az "új városi szövet" létrehozásához a barnamezős területek termelésbe fogása elengedhetetlenül szükséges. Azok ugyanis jelenleg aránytalan nagy helyet foglalnak el a "várostestből", ám arányuk szerint sem munkahelyekkel, sem a helyi iparűzési adóval arányosan nem járulnak hozzá a város működtetéséhez.
Mivel zöldmezős beruházásra alig tíz hektár áll Salgótarjánban rendelkezésre, ezeket az ipari infrastruktúrával ellátott területeket kell rendbe hozni és az új befektetők rendelkezésére bocsátani - tette hozzá az urbanisztikai szakember. Bajnai László megjegyezte: Salgótarján völgyváros, de ha az adottságait kihasználja, zöldváros lehet.

Címkék: polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.