Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Október 24. 07:20, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Múlt, jelen és jövő Szurdokpüspökiben

Múlt, jelen és jövő Szurdokpüspökiben

Újabb sikeres TÁMOP-projekt kezdődött Szurdokpüspökiben.

A most indult programban az Európai Unió támogatásával megvalósuló, gyermekek számára indított iskolán kívüli kreatív ipari képzéseken az idősebb generációk profi szakemberek közreműködésével adhassák át tapasztalataikat, s rendezvényeken is életre szóló élményt adjanak a helyeiknek és az ide látogatóknak, akik hírüket a falu határától messze vigyék: nagy gonddal őrzi palóc hagyományait Szurdokpüspöki.
Szurdokpüspökiben a projekt keretében két kreatív területen, a képzőművészetben (grafika-festészet és tűzzománc) és előadó-művészetben (óvodai és általános iskolai néptánc, színjátszás) tartanak foglalkozásokat 27 hónapon keresztül.
Öt képzést indítanak összesen 8 csoportban, amelyeket helyi, vagy kistérségi, a fiatalokkal való foglalkozás tekintetében nagy gyakorlattal rendelkező kortárs művészek, oktatók vezetnek. Mégpedig úgy, hogy azok csoportonként és évente legalább négy bemutatót is eredményezzenek.
A tehetséges fiatalok nyári táboroztatását is tartalmazó program költsége 29 millió 974 750 forint, amit teljes egészében fedez az önkormányzat által a községi könyvtár és faluház részére elnyert támogatás.
A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. A foglalkozások számára műtermet, illetve próbatermet alakíthatnak ki, s rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a támogatás tényére, valamint a helyi kreatív ipar eredményeire. Mindehhez egy településtörténeti könyv megjelentetése is társul, az eredményeiket pedig egy önálló, folyamatosan frissülő honlap teszi majd közismertté.
A projektben fejlesztendő intézmény elődje, a Mikszáth Kálmán Közművelődési Könyvtár és Faluház céljai között elsődleges fontosságú a fiatal korosztály és a nyugdíjasok közötti kapcsolat fenntartása és megerősítése, a népi hagyományok ápolása és a kreatív gyakorlatok elterjesztése.
A képzéseken elsajátított ismereteket a helyi hagyományok autentikus képviselői "ellenőrzik" az előadásokon és a kiállításokon így biztosítva a hitelességet.
- A palóc hagyományok megőrzése, bemutatása nem csupán nemes feladat, de a kulturális turizmussal összekapcsolva a helyi gazdaság egyik kitörési pontja is lehet – mondta a projektnyitó rendezvényen Géczi László Miklósné, Szurdokpüspöki polgármestere.

Címkék: Szurdokpüspöki

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.