Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Március 23. 07:13, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

MSZP: maradjon az adóbevétel a hátrányos helyzetű önkormányzatoknál!

MSZP: maradjon az adóbevétel a hátrányos helyzetű önkormányzatoknál!

Tóbiás József, az MSZP elnöke és Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján alpolgármestere közös sajtótájékoztatót tartott Salgótarjánban.

A Magyar Szocialista Párt frakciója a költségvetés tárgyalása előtt arra tesz javaslatot, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségek önkormányzatai kapják vissza az iparűzési adót, a gépjárműadót és a személyi jövedelemadó 15 százalékát - jelentette be az MSZP elnök-frakcióvezetője.
Tóbiás József hozzátette: ha az önkormányzatok megkapják azt a pénzt, amit az elmúlt években elvettek tőlük, képesek biztosítani a települési feladatokat, és tudnak munkát szervezni az ott élők számára.
A szocialista párt a költségvetés tárgyalásakor az önkormányzati fejezetet azért akarja így átalakítani, mert a jelenlegi hatalom által végrehajtott központosítás pórázon akarja tartani a helyhatóságokat - mondta az ellenzéki párt elnöke.
Azzal kapcsolatban, hogy a Belügyminisztérium elismerte Salgótarján jogos, az előző városvezetőség által beadott 600 millió forintos támogatási igényét, de a választások után végül mindössze 60 milliót kapott a nógrádi megyeszékhely, Tóbiás József úgy fogalmazott: "A Fidesz cserbenhagyta a salgótarjániakat. 2014 őszén a Fidesz elveszítette itt a hatalmát, ezért már nem fontos neki az itt élő emberek sorsa."
Emlékeztetett, hogy 2012-ben Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban azt mondta, hogy 2014-re megvalósul a teljes foglalkoztatás.
"Persze, közmunkaprogramból, de ahogyan ma áll a város, már azt mondhatnánk, hogy bár legalább ez lenne" - mondta Tóbiás József, hozzátéve, ma háromezer ember él Salgótarjánban, akinek semmilyen munkája nincs.
Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester közölte: Salgótarjánban nagyon nagy igény van a közmunkára, sok családnak ez az egyetlen lehetősége.
Elmondta, a városvezetés eldöntötte, hogy a feladatok közül a közfoglalkoztatásba tesz több pénzt, ezzel támogatva a rászorulókat, és 1087 ember foglalkoztatását tervezték így márciustól jövő februárig. A meglévő működési hiány mellett a márciusban életbe lépett új szociális törvény azonban még nehezebb helyzetbe sodorta az önkormányzatot, így a 323 Start-munkában dolgozó mellett a hagyományos programokban 764 helyett csak 217 embert tudnak foglalkoztatni.
Az önkormányzat ebben a nehéz helyzetben is biztosította a programok önrészét, más, fontos dolgokról mondtak le amiatt, hogy az itt élő családok minél nagyobb számban jussanak munkához, ha csak közmunkához is - mondta az alpolgármester.
Tóbiás József reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentésére is, hogy a kormány az élelmiszer áfájának csökkentésén gondolkodik. Azt mondta: az MSZP évek óta elkötelezett ebben, konkrét törvényjavaslatot is benyújtottak, hogy hogyan lehet 5 százalékra csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját.
"Ha a Fidesz komolyan gondolja, és nem egyszerűen a korrupt ügyeiről kívánja elterelni a figyelmet, hanem tényleg a valós társadalmi problémák érdeklik, akkor nem kell sokat elemeznie, mert az Országgyűlés előtt fekszik a törvényjavaslat, akár a jövő héten, akár a költségvetésben el lehet fogadni a Magyar Szocialista Párt javaslatát" - mondta Tóbiás József, hozzátéve, pártja minden áfacsökkentésről szóló javaslatot támogat.

Fotó: Sándor Béla

Címkék: mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024. 05. 16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.