Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 23. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Moszkvában szobrot állítottak a fronton szolgált ebeknek

Moszkvában szobrot állítottak a fronton szolgált ebeknek

A moszkvai Győzelem parkban szobrot állítottak a második világháborús frontokon szolgált ebeknek, az orosz főváros környéki Mityisinóban pedig katonai emlékparkot adtak át.

A szovjet hadsereg négylábú "harcosai" a háború alatt 700 ezer sebesült katonát menekítettek ki a golyózáporból, közel 4 millió bombát segítettek semlegesíteni, 3500 tonna lőszert és több mint 120 ezer jelentést juttattak el a megfelelő helyre. Sőt, életük feláldozásával harckocsikat is felrobbantottak - számolt be a Zvezda orosz televízió.
A német juhászkutya bronzszobrot Megyinszkij orosz kulturális miniszter avatta fel, aki elmondta, hogy az emlékmű felállítását a háborús veteránok kérték, és az Orosz Történelmi Társaság nyújtott segítséget benne.
Andrej Korobcov egy Alf nevű német juhászkutyáról mintázta a fronton szolgált ebek emlékszobrát. A szovjet Vörös Hadsereg katonái mellett a honvédő háborúban több mint 60 ezer, különböző fajtájú kutya szolgált.
A náci Németország csapatai 1941. június 22-én támadták meg a Szovjetuniót. Az országos gyász napján a Moszkva környéki Mityisinóban egy 53 hektáron elterülő szövetségi katonai emlékparkot és temetőt avattak.
Az ötmilliárd rubelből (körülbelül 35 milliárd forint) elkészült hatalmas park kialakításáról 9 évvel ezelőtt, Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa idején rendelkezett az orosz kormány. Azzal a céllal hozták létre, hogy itt temessék el majd a Szovjetunió és Oroszország hőseit, a második világháborús veteránokat, a szovjet és orosz elnököket, a szövetségi végrehajtó hatalom képviselőit, a szovjet és orosz marsallokat, a haza védelmében elesetteket és mindazokat, akiknek az eltemetésére az államfő, vagy a kormány engedélyt ad.
A mityisinói katonai emlékpark és temető hétszer akkora, mint a moszkvai Novogyevicsi temető, amelyben számos orosz és szovjet híresség nyugszik. A Moszkva környéki emlékpark, amelyet a gazeta.ru című internetes újság a Putyin-korszak pantheonjának nevezett el, hosszú évekig a finanszírozási problémák miatt nem nyílhatott meg. Egy moszkvai művészettörténész szerint a park a gigantomániára való törekvés megnyilvánulása. Szerinte a mityisinói patheonnak a humanizmust és az együttérzést kellene hangoztatnia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -