Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2012. Február 02. 07:40, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mostantól a hadsereg ellenőrzi

Mostantól a hadsereg ellenőrzi

Az egyiptomi hadsereg ellenőrzi Port Szaídot a szerdai véres tömegverekedés után.

Jelentette az egyiptomi állami tévé, amely szerint a katonai egységeket a további erőszakcselekmények megakadályozására vezényelték az észak-egyiptomi kikötővárosba.

Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall telefonon keresztül nyilatkozva azt hangoztatta az egyik egyiptomi sportcsatornán, hogy kiderítik, kik állnak a 74 halálos áldozatot és csaknem kétszáz sebesültet követelő erőszakcselekmények mögött, nem kerülhetik el a felelősségre vonást. Közlése szerint az áldozatok kártérítésre számíthatnak az ügyek kivizsgálása után.

Tantávi kitért arra, hogy következetesen megvalósítják a hatalom civileknek való átadásának programját, s meggyőződése, hogy kudarcot vallanak az ország destabilizálására irányuló próbálkozások.

Az állami televízióban bejelentették azt is, hogy az egyiptomi kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart a Port Szaídban történtek kapcsán. Előzőleg az egyiptomi parlament döntött úgy szerda este, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tart.

A belügyminisztérium közlése szerint eddig 47 embert vettek őrizetbe a tragédiába torkolló verekedéssel összefüggésben, a Tatávi marsall által kezdeményezett vizsgálat keretében. A Muzulmán Testvériség – Egyiptom legerősebb szervezete, amely a legutóbbi választásokon pártján, a Szabadság és Igazságosság Pártján keresztül a parlamenti mandátumok 47 százalékát szerezte meg – a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében „előre kitervelt” akciónak minősítette a verekedés kiprovokálását, amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim híveitől.

Címkék: egyiptom, Port Szaídot

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.