Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2011. Augusztus 30. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

MNB: újra lehet pénzzel fűteni

MNB: újra lehet pénzzel fűteni

A Magyar Nemzeti Bank immár negyedik éve ajánlja fel jótékony célra a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket.

Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek nagy segítséget jelenthetnek a pályázatot megnyerő szervezetek számára.

A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára pályázatot ír ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2011. szeptember 30-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november hó folyamán kezdődik el. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon a „A jegybank / A felelős jegybank/ Pályázat karitatív szervezeteknek” menüpontban olvasható.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt három évben meghirdetett, a brikettek jótékony célra történő hasznosításáról szóló pályázatát igen nagy érdeklődés övezte. A tavaly benyújtott pályázatok közül kikerült három nyertes közhasznú szervezet a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület, a Segítő Kezek Idősek Otthona Gyulai Alapítványa, valamint a Nágocson működő Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány volt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 14:14, szerda | Belföld

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

2023. Február 01. 14:10, szerda | Belföld

Agrárkamara: az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.