Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Augusztus 21. 06:20, szerda | Helyi
Forrás: benu/Hamu és Gyémánt/glutenerzekeny/web/zsuffa csaba

Mitől alakulhat ki a gluténérzékenység

Mitől alakulhat ki a gluténérzékenység

Nagyjából száz emberből egynél már a legkisebb mennyiségű glutén elfogyasztása is komoly problémákat okozhat. A gluténérzékenységnek (cöliákia) genetikai gyökerei vannak,

de más tényezők is hozzájárulhatnak az intolerancia kialakulásához, ami jelentősen nehezíti a probléma feltárását és az esetleges gyógymódok megtalálását.

A kanadai McMaster Egyetem tudósai által vezetett nemzetközi kutatócsoport egerek segítségével azonosította a bélnyálkahártyát alkotó sejtek döntő szerepét, és ezzel egy olyan fontos mérföldkövét írta le az állapotnak, amely új terápiákhoz vezethet – írja a Science Alert.

A cöliákia lényegében egy autoimmun betegség, amelyet a gluténként ismert fehérjék egy csoportjának jelenléte vált ki a belekben. Tehát gyakorlatilag bármi, ami búzából, árpából vagy rozsból készül – a legtöbb pékáru, kenyér és tészta –, puffadást, komoly fájdalmat, hasmenést, székrekedést, és bizonyos esetekben akár refluxot és hányást okozhat a betegeknél.

Jelenleg az egyetlen módja a tünetek elkerülésének az, hogy kerüljük az azokat kiváltó ételeket, ami olykor rendkívül nehéz lehet.

A betegséggel diagnosztizált emberek mintegy 90 százaléka hordoz egy génpárt, amely a HLA-DQ2.5 nevű fehérjét kódolja. A fennmaradó 10 százaléknak a legtöbbje egy hasonló, HLA-DQ8 nevű fehérjével rendelkezik. Mint a többi HLA-fehérje, ezek is az idegen anyag egy-egy darabkáját hordozzák, figyelmeztetve más védekező szöveteket, hogy legyenek résen.

A HLA-DQ2.5 és a HLA-DQ8 speciális esetében a fehérjék úgy vannak kialakítva, hogy az emésztésnek ellenálló gluténpeptiddarabokat tartalmaznak, amelyek a gyilkos T-sejteket vadászatra utasítják.

Sajnos ezek az utasítások nem a legtisztábbak, hogy különbséget tegyenek a fenyegetés és a szervezetünkben lévő hasonló kinézetű anyagok között, így sok esetben ez vezet az autoimmun betegség kialakulásához.

Ám nem mindenkinél alakul ki cöliákia, ha HLA-DQ2.5 vagy HLA-DQ8 fehérjékkel rendelkezik. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, ezeknek a széttépett gluténdaraboknak először át kell jutniuk a bélfalon egy szállító enzim segítségével, amely kötődik a peptidhez, és úgy módosítja azt, hogy még jobban felismerhetővé tegye.

A bélfal sejtjei felelősek a szállító enzimek bélben történő felszabadításáért, így kritikus szerepük van a betegség korai szakaszában. Ami eddig nem volt világos, hogy miként zajlik le ez a reakció.

InfoNógrád KÖZÉLETI MAGAZIN - 1,5 éve a salgótarjániak és nógrád vármegyeiek közössége.

Fennállásunk óta a Facebook csoportunkban, a weboldalunkon és a TikTok csatornánkon közel 60.000 olvasónk kíséri figyelemmel napi tartalmainkat. 😃 Köszönjük!

Reklámok nélkül adjuk a híreket és eseményeket. Szórakozás, ismeretterjesztés és kultúra. Sport és autós magazin mellékletek.
InfoNógrád salgótarjáni és Nógrád vármegyei közéleti magazin csatornái:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Twitter-X:
https://x.com/Nogradi_info
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Instagram:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
Facebook - InfoNógrád Nógrád vármegye:
https://www.facebook.com/infonograd
Facebook - InfoNógrád Magyarország:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
Facebook - InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
Facebook - AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:06, péntek | Helyi

A 120 cm magas, emberi alakot formázó Papper robot

Apródot kapott a Szondi. A robot az ipari-informatika oktatását szolgája Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,