Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 04. 06:21, kedd | Helyi
Forrás: sonline/INFOSTART/web/zsuffa csaba

Van falu a Balatonnál, ahol minden tizedik ingatlan külföldié

Van falu a Balatonnál, ahol minden tizedik ingatlan külföldié

Már nem csak a németek jönnek. Már a tótól távolabbi kis települések jelentik a fő célpontot és vásárolnak hollandok, sőt britek is ingatlant.
Minden ötödik lakásvásárló külföldi volt

Zalában és Somogyban a tavalyi év utolsó negyedévben.

A 765 lakosú Vése összesen 300 ingatlanból áll és a házak tíz százaléka már a külföldiek kezén van, viszont a külföldiek ingatlanjai közül nem mindegyik, csak a felük lakott állandóan. Jelenleg alig van eladó ingatlan a faluban, talán csak kettő-három, néhány héten, hónapon belül megveszik a házakat.

Egy balatonmáriafürdői ingatlanos szerint viszont most nincs roham a Balaton-parton, a házvásárlók leginkább magyarok, és sokan hitelt kénytelenek felvenni. A korábbi években volt felvásárlási hullám, de a külföldiek most visszaszorultak a Balaton háttértelepüléseire. Érdeklődés van, de csak nem a túl drága ingatlanok iránt.

Cserénfán 70 ingatlanból hatnak külföldi a tulajdonosa. Most nincs eladó ingatlan a községben, mert ami volt, azt fiatal párok a csok segítségével megvették. A külföldiek jelenlétének valamelyest van árfelhajtó hatása, viszont az elhagyatott ingatlanokat felújítják, de a hátrányuk az, hogy többnyire nyugdíjasok vagy nyugdíjra készülők, így a falu átlagéletkorát nem emelik.

Sok külföldi ügyfelet tartanak számon a kaposvári Boldizsár ingatlanirodában. A Balaton vonzereje már némileg gyengülőben, de a zselici és a belső-somogyi dombok még mindig érdekesek a külföldről érkezőknek.

A Balatonról délre eső településeken kívül már a kisebb városokban is, sőt Kaposváron is megjelentek. Leginkább a kis, hangulatos falvak keresettek a holland, német, belga beköltözők körében, de szórványosan érkeznek új otthont kereső angol családok is.

A külföldiek jelenléte az árakat nem befolyásolja, mert jellemzően felújításra szoruló ingatlanokat vásárolnak meg, amelyekből a saját ízlésükre formálva kis birtokokat alakítanak ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.

2024. Július 16. 08:25, kedd | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.