Városlista
2023. május 31, szerda - Angéla

Hírek

2023. Március 24. 11:49, péntek | Helyi
Forrás: amts

MINDEN REKORDOT MEGDÖNTÖTT AZ IDEI AMTS!

MINDEN REKORDOT MEGDÖNTÖTT AZ IDEI AMTS!

Idén végre újra a megszokott, kora tavaszi időpontban nyitotta meg kapuit a legnagyobb hazai autó show, az AMTS. A méltán népszerű rendezvény történetének eddigi legnagyobb showjával, legszínesebb felhozatalával és rengeteg programmal té

Nemcsak a helyszín, de az Automobil és Tuning Show is vadonatúj formában mutatkozott be idén a nagyérdeműnek. Múlt, jelen és jövő válogatott autócsodáinak több mint ezer példányára, valamint a három napba sűrített rengeteg programra és élményre kicsivel több, mint 64.000 látogató volt kíváncsi!

A rekord-látogatottság mellett, több szempontból is ez volt minden idők legnagyobb AMTS-e. A Hungexpo öt legnagyobb pavilonjában, a kültéren pedig új elrendezésben, kibővített drift- és offroad területekkel, valamint igényes találkozós placcal, összesen 125.000 m2-en zajlottak az események. Odabent csaknem 300 egyéni kiállító cég, és klub standja, kint pedig a régi időket idéző, népes tuning találkozó, valamint a Patricar jóvoltából soha nem látott számú résztvevővel lezajlott hangnyomás verseny várta a látogatókat.

Az AMTS a hagyományok szerint idén is tíz, teljes értékű autós rendezvényt tömörített magában, melyek mindegyikét egyetlen belépőjeggyel nézhették meg a látogatók a nyitva tartás három napja alatt. Az egyes tematikák új, optimalizált elrendezésben oszlottak szét a pavilonok között, de bőven jutott látnivaló a falakon túlra is.

A legnagyobb, "A" csarnok ez évben is a tuning és a háttéripar témakörét ölelte fel. Az európa 15 országából érkező, átépített autócsodák mellett, a külföldi kiállító cégek listája is növekedett, nemzetközi felhozatal terén pedig a valaha volt legerősebb év volt 2023, mind a külföldi autók számát, mind minőségét tekintve!

A péntek reggeli nyitásra az "A" pavilon gyakorlatilag teljesen megtelt: soha ennyi stand, autó és installáció nem volt még ebben a csarnokban, a biztonságos közlekedő folyosók mellett hasznosítható, gyakorlatilg teljes rendezvényterület beépítésre került.

Izgalmas nemzetközi felhozatallal, ismét döbbenetesen komoly autókkal érkezett a show állandó partnere, a TOYO Tires hazai importőreként ismert Abroncs Kereskedőház. Standjukon újra üdvözölhettük például a világhírű TofuGarage építéseit, a fő látványosságot azonban idén egy szomorú apropó adja, mely a januárban elhunyt legendás versenyző, Ken Block tiszteletére emelt emlékstandon tekinthettek majd meg a látogatók.

A Toyo Tires, az Abroncs Kereskedőház, valamint az Audi Motorsport jóvoltából, Magyarországon először az AMTS-en mutatkozott be a neves pilóta utolsó versenyautója, egyben a világ egyik legbrutálisabb elektromos négykerekűje, az Audi S1 Hoonitron.

Az egyetlen példányban létező, teljesen egyedi építésű jármű a legendás B-csoportos raliautó, az Audi S1 Sportquattro modern, elektromos interpretációja, elsőként a Las Vegasban forgatott Electrikhana videóban volt látható, amelyben a kaszinóváros neves helyszíneit driftelte végig Ken Block. Teljesítménye 671 lóerő, maximális nyomatéka pedig nem kevesebb, mint 6.000 Nm! Amit a Covid az elmúlt 3 évben elvett, idén kamatostul visszakaptuk: büszkén jelenthetjük, hogy a több száz nemzetközi vendégautó forgatagában olyan neves, hazánkban még soha nem járt formációk és autók is elfogadták meghívásunkat, amelyek Európa-szerte a tuning kiállítások gyöngyszemeit képviselik.

A hazánkban először kiállító Lower United csapatának köszönhetően például egy igazi ikon, a 2021-es Ultrace-győztes Lukasz Janecki-féle Corvette is megtekinthető volt kint, nyolc brutális germán vassal vitte el a show-t az RS Hardcore csapata, de nem kevesebb felhajtás mellett említhetjük az idén visszatért Tuning World Bodensee, a Tuning Kingz, a Hardcore Haters, az AMTS Slovakia és a GMKfactory csapatát is, hogy csak néhányat soroljunk a minden eddiginél színesebb felhozatalt a helyszínre varázsló csapatok közül.

A nemzetközi látnivalók sorából bőséggel jutott az "A" pavilon mellett az "E" és "B" csarnokba is, melyek mindegyike főként a tuning és a háttéripar témakörét öleli fel idén. Előbbiben idén először került kialakításra a nagy érdeklődésnek örvendő vezess.hu pihenősarok, ahol kényelmes babzsákokban megpihenve, óriás kivetítőn követhették a show eseményeit a látogatók. Utóbbiban pedig az AMTS történetének legnagyobb LEGO-kiállítására került sor, 400 db MOC és/vagy gyári kisautó részvételével.

Aki a legfelső kategóriát kedveli, az sem csalódott idén: soha ennyi szuper sport- és luxusautó nem volt még kiállítva az AMTS-en, mint az idein, köztük pedig egy minden elemében egyedi kuriózum is hazánkba érkezett, a Hungarogumi jóvoltából. A felhozatal egyik ékköve a Kangaroo Hyper SUV koncepció volt, mely a a világhírű olasz tervező, Giorgetto Giugiaro, valamint fia, Fabrizio Giugiaro zsenialitásának gyümölcse.

Na és persze ne felejtsük el a hazai építéseket sem: több mint 70 hazai tuning klub, valamint több tucat magánépítő autócsodáiban is gyönyörködhettek a látogatók a hétvégén, köztük számos, az AMTS-re időzített premierrel, valamint a show forgatagában még soha nem látott gépjárművel.

Büszkék vagyunk rá, hogy - ahogyan immáron sokadik éve - most is színes felhozatallal jelent meg nálunk hazánk vezető (nem csak) autós csatornája és tartalomszolgáltatója, a Speedzone. Külön youtuber-standunk is volt, a népszerű videós Kovács Attila - vagy ahogyan többen ismerik: Attila_gtr - vezetésével, de saját placcal, Lowriderével és egy remek nyereményjátékkal jelent meg a Big Block TV frontembere, Garcia, na és persze ne feledkezzünk meg például Ámon Olivérről sem, aki a Markom Racing kötelékében több színes füstös drift show-val is megörvendeztte a közönséget a hétvége alatt. A Markom Racing egyébként egy itthon még soha nem látott programmal, egy Reveal Party-val is készült az eseményre: a show kezdőnapján, az AMTS Nagyszínpadán mutatkoztak be a versenyautók vadonatúj dekorációi, valamint a pilóták új overálljai is.

Ha pedig autósport, idén a szezonnyitó GymkhanaDrift futamok során az "A" pavilon melleti parkoló aszfaltját avatták fel a sok száz lóerős versenyautók, többek között egy igazán pörgős versenyszám, a II. AMTS Park Drift Kupa keretei között. A szombati napon zajló izgalmas döntőt követően, végül így alakult a dobogó:

1 Magyar Tamas (Mercedes)
2 Csuka Gyula (BMW)
3 Orban Zsombor (BMW)

A Drifted.hu Arénában egy pillanatra sem álltak meg az események. A verseny szüneteiben Markom Racing drift show, valamint Palatinus Attila streetfighter bemutatói folytak, naponta egy alkalommal pedig a Drive-X Sport formaautója is bemutatkozott a közönségnek. A programokat kibővített, több ezer fős lelátóról lehetett figyelemmel kísérni, sőt, a Bungee Hungary csapatának köszönhetően idén debütált a daru segítségével magasba emelt AMTS Sky Terrace is, ahonnan akár 40 méter magasból követhették a látogatók a versenyeket és gyönyörködhettek a főváros lélegzetelállító panorámájában. Mindezek mellett természetesen folyamatosan zajlott a drift taxizás is, mindhárom napon.

Erősen rágyúrt a motoros vonalra a rendezvény komplett pavilonnyi, pazar veterán és oldtimer felhozatalával érkező Classic Autó-Motor Show szervezősége is. A Magyar Veteránjárművesek Szövetsége (MAVAMSz) szervezésében megvalósuló tematika idén "D" nagycsarnokban kapott helyet, amit az utolsó négyzetméterig, több mint 120 gyönyörűen restaurált, vagy éppen eredeti állapotában megőrzött, több évtizedes múltra visszatekintő járműcsodával töltöttek meg. A rendezők megemlékeztek a kerek évfordulót ünneplő BMW, valamint a szintén évfordulós eredeti Méray motorkerékpárokról, melyek megjelenése igazi kuriózumot jelentett a felhozatalban!

A Classic Automobil Show gerincét idén is a szebbnél-szebb veterán személyautók alkották, köztük számos olyan darabbal, amelyek a magyar közönség előtt eddig rejtve voltak. Az egyik leglátványosabb stand a II. világháború előtti járműveké lesz. Kiállításra kerül a tavalyi I. Festetics Concours d’ Elegance nagydíjas autója, egy 1934-es Siddeley Special 6, amelyből a gyár összesen 27 darabot gyártott, egy ugyancsak nagyon ritka Fiat Balilla cabrio társaságában, de voltak az 1920-as évekből is amerikai típusok, és a női szívek egykori megdobogtatója, az Adler Junior cabrio.

Természetesen nincs AMTS új autók nélkül: a csaknem két tucat márkát felvonultató kiállítás idén visszatért a 10.000 m2-es "G" csarnokba, ahol három tematikus kiállítás is várta az autóvásárlás előtt álló látogatókat.

A pavilon legnagyobb importőri standját a Porsche Hungária foglalta el, melyen a legújabb Volkswagen, Audi, Skoda és Cupra modelleket ismerhették meg az érdeklődők. Új belépőként pedig az ellenőrzött, minőségi használtautókban utazó Das WeltAuto is saját standdal jelent meg.

Számos új típus hazai debütálása mellett, idén kibővített területen, exkluzív látnivalókkal és interaktív programokkal kalauzolt időutazásra a Magyarok a Világ Járműgyártásában, ahol igazi járműkrónika és Made in Hungary kiállítás is várja a látogatókat. A főszervező Autós Nagykoalíció (ANK) jóvoltából idén a járműgyártás iránt érdeklődő ezer középiskolás diák vehetett részt ingyenes belépővel az AMTS-en, továbbá itt kerül sor az Év Magyar Autója verseny díjátadójára és az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjére is.

Közvetlen mellettük, az AMTS történetében először állított ki a Magyar Honvédség, ahol modern harctörténeti eszközökkel, Gidrán, Polaris, Leopard járművekkel, valamint a legfejlettebb kézifegyverekkel is megismerkedhettek az érdeklődők. A standon a honvédség katonái személyesen is jelen voltak és készséggel válaszoltak minden érdeklődő kérdésre.

Az AMTS elektromos autók terén hozta a kötelezőt: a "G" csarnok kiemelt részlegén több mint 1.500 négyzetmétert a szervezők teljes egészében a környezettudatos közlekedés égisze alatt töltötték meg, az elektromos járművek mellett pedig a témához kapcsolódó háttéripar is felsorakozott. A „zöld zóna" kiemelt partnere idén is az elektromos autók egyik legnagyobb hazai szakértője és forgalmazója, a 101 EV Park volt.

Hosszasan sorolhatnánk még, mennyi érdekesség és különleges látnivaló várta a látogatókat az idei nagy autós hétvégén a Hungexpón, erről már bőségesen találni anyagot a rendezvényre regisztrált több, mint 200 hazai és külföldi médiumnak köszönhetően.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, partnerünknek és kiállítónknak, akik segítsége és színvonalas felhozatala nélkül ez a show nem jöhetett volna létre. Találkozunk újra jövőre, 2024. március 22-24. között a Hungexpón!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 15:25, kedd | Helyi

Sajtóközlemény

Európa Liga-döntő: Folyamatosan gyűlnek a foglalások, több tízezer futballrajongó utazhat a budapesti mérkőzésre

2023. Május 30. 15:11, kedd | Helyi

Sajtóközlemény

Felkészülten várják a főszezont: az ország közel száz pontján szívvel és tudással segítenek a Tourinformok

2023. Május 30. 12:16, kedd | Helyi

EGY HÉT BALESETEI SZÁMOKBAN

Nógrád vármegyében az elmúlt egy héten közúti közlekedési balesetben kilencen sérültek meg

2023. Május 30. 01:00, kedd | Helyi

Nyári idő, de helyenként zápor kialakulhat!

Napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és több helyen kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel.