Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Április 03. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden ötödik iskolás hiperaktív

Minden ötödik iskolás hiperaktív

Az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ (CDC) legújabb felmérése szerint egyre nő az ADHD-val, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral diagnosztizált gyerekek száma. Eszerint már minden ötödik középiskolás korú fiút diagnosztizálnak a betegséggel - adta hírül a Fox News.

Összességében az iskolás korú gyerekek 11 százalékát diagnosztizálják figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral (ADHD) - állapította meg a tanulmány, hozzátéve, hogy ez az arány az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett.

A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest ma 53 százalékkal több gyereket diagnosztizálnak a betegséggel.

Ami a gyógyszeres kezelést illeti, a CDC megállapította, hogy az ADHD-val diagnosztizált gyerekek mintegy kétharmada kap gyógyszeres kezelést. Bár a gyógyszerek hatásosak, ugyanakkor mellékhatásuk, hogy függőséget és szorongást okozhatnak.

A felméréshez a CDC 76 ezer szülőt kérdezett meg gyermeke kórtörténetéről. Az eredmények szerint az iskolás korú fiúk 15, míg a lányok 7 százalékánál mutatkoztak az ADHD tünetei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.