Városlista
2024. augusztus 27, kedd - Gáspár

Hírek

2024. Augusztus 27. 11:28, kedd | Helyi
Forrás: Euronews/hvg/web/zsuffa csaba

Szokott műanyag palackból inni? Minél többször nyitja ki, annál több mikroműanyag kerül a szervezetébe

Szokott műanyag palackból inni? Minél többször nyitja ki, annál több mikroműanyag kerül a szervezetébe

A francia Agir pour l’environnment nevű szervezet bevizsgáltatta a műanyag palackokat, és kiderült, többféle mikroműanyag van benne, mint amiről korábban tudni lehetett.

Ráadásul darabszámra is egyre több lesz benne, minél többször nyitnak ki egy PET-palackot.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a műanyag palackok használata meglehetősen káros, azokból ugyanis rengeteg mikroműanyag szabadul ki, és jut be az ember szervezetébe. Most a francia Agir pour l’environnment nevű szervezet tett közzé egy jelentést, amely rámutat, mennyire problémás a palack használata.

Az Euronews beszámolója szerint a civil szervezet a Coca-Cola és a Schweppess palackokat vizsgáltatta be két környezetvédelmi laboratóriummal, és arra jutott, hogy a bennük lévő italban számos mikro- és nanoműanyagot lehet találni. A szakemberek többször is mintát vettek az üdítőkből: először az első felbontás után, majd azután, hogy a palackot 10-20 alkalommal kinyitották – ezzel szimulálva a valós használatot.

A vizsgálat során hatféle polimert találtak az italban, amit a szervezet igen meglepőnek talált, tekintve, hogy a gyártók csak két, az itallal érintkező polimert közölnek: a polietilént (PE-t) a kupaknál és a polietilén-tereftalátot (PET-et) a palackoknál.

Magali Leroy, az Agir felméréseinek és elemzéseinek vezetője szerint ezek az eredmények megkérdőjelezik a Coca-Colát és a francia egészségügyi hatóságokat, amelyeknek garantálniuk kell a fogyasztók számára egy olyan palackot, amely nem teszi ki őket olyan molekuláknak, amelyek egészségre gyakorolt negatív ​​hatása nem zárható ki.

Az eredmények alapján a palackok első kinyitása után egy liter Coca-Cola esetében négy mikrorészecskét, egy liter Schweppesben pedig 4,6 mikrorészecskét találtak. 20 kinyitás után ez a két szám 46-ra és 62-re változott.

A szakemberek szerint előfordulhat, hogy a kupak egyre jobban sérül, ahogy egyre többször nyitják ki a palackot, így egyre több részecske kerül a palackban lévő italokba.

Az összes azonosított mikrorészecske kisebb volt 500 mikrométernél (µm), és nagy többségük kisebb volt 100 µm-nél. A kinyitáshoz kapcsolódó részecskék többsége 50 µm-nél is kisebb volt. Vagyis mindkét üdítőben nagy mennyiségű nanorészecskét találtak. A civil szervezet ennek hatására a francia hatóságokhoz fordult, hogy tegyenek meg mindent az emberek egészségének védelme érdekében.

A francia szervezet két éve egy másik jelentést is közzétett, amely szerint egy francia évente átlagosan 39 000 és 52 000 közötti mikroműanyagot fogyaszt el. Ha a belélegzett részecskéket is hozzáveszik ehhez, akkor a teljes mennyiség 74 000 és 121 000 között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 11:31, kedd | Helyi

Kistermelők közösségi piactere Salgótarjánban - szeretné, ha megvalósulna?

SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIAC - A kistermelő és fogyasztó közé - a hagyományos értékesítési rendszerekkel ellentétben - csak egy közvetítő ékelődik be, így a profit java helyben, a termelőnél tud maradni.

2024. Augusztus 27. 11:30, kedd | Helyi

Salgótarján - projekzáró hálaadó istentisztelet

Elnevezésű projekt lezárásának hálaadó istentiszteletére.

2024. Augusztus 27. 10:00, kedd | Helyi

Fülöp Lovas SE. Nyári Tábor.

2024. Augusztus 27. 09:50, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.