Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. Augusztus 31. 21:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: raketa/Hogyan működik? Röviden - Tömören

Mikor fedezték fel az emberek a tüzet?

Mikor fedezték fel az emberek a tüzet?

A tűzhasználat elterjedése nélkül a mai ember nem is létezhetne, arról viszont, hogy pontosan mikorra datálhatjuk ezt a sorsfordító felfedezést, a mai napig nincsen egységes álláspont.

Egy gyufa meggyújtása manapság már teljesen banális dolognak számít, így nem is igazán gondolunk bele, hogy a tűz használata egy olyan civilizációs innováció, ami hatásaiban még az autó vagy az internet feltalálására is köröket ver.

Ami biztos, hogy az ember számára az ételek megfőzése, így áttételesen a tűz használata tette lehetővé, hogy sokkal több energiát vegyen magához, ami kritikus fontosságú volt az agyunk fejlődésére nézve.

A tűz "háziasítása" más szempontból is jelentős folyamatokat indított be, hiszen az öltözködés elterjedésével együtt lehetővé tette, hogy az ember olyan területeken is megvesse a lábát, amelyek egészen addig lakhatatlannak számítottak.

Trükkös kérdésről van szó, hiszen nem tudhatjuk, hogy a korai tűzhasználatot alátámasztó bizonyítékoknak mekkora része maradt fenn, így pedig elképzelhető, hogy a használata jóval elterjedtebb volt, mint ahogy ma feltételezzük.

Egy 2016-ban megjelent tanulmány alapján annyi biztos, hogy nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt a tűz elkezdett sokkal gyakrabban előfordulni Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában is, emiatt a kutatók úgy tartják, hogy a tűzhasználat ekkor vált széles körben elterjedtté.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy az elődeink ne használhatták volna már sokkal régebben is a tüzet.

Izraelben olyan nyomokra bukkantak, amelyek azt igazolják, hogy az ember már 800 ezer évvel ezelőtt is használt tüzet, az itt talált leletek szívek és elszenesedett fadarabok maradványait őrzik.

Szintén a tűz használatának korai nyomait őrzi a dél-afrikai Wonderwerk-barlang, az itt talált megégett csontok és növények maradványai a paleoantropológusok szerint mintegy egymillió évesek lehetnek.

Közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy az ősember még ennél is sokkal korábban megismerkedhetett a tűz hasznosításának előnyeivel. Nagyjából kétmillió évvel ezelőtt az ember elődjének, a Homo erectusnak a belei elkezdtek összemenni, ami arra utal, hogy valami - például az ételek megfőzése - sokkal könnyebbé tette számára az emésztést.

Ezzel egy időben egy másik folyamat is lezajlott, a Homo erectus agya növekedésnek indult, ami csak úgy következhetett be, ha az addiginál több energia állt a rendelkezésére. A kutatók ebből a két eseményből arra következtetnek, hogy a Homo erectus már tudatosan használta a tüzet, így képes volt megfőzni az ételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 14:03, szombat | Bulvár

A FÜGEGTLENSÉG NAPJA FRANCIAORSZÁGBAN

1789 JÚLIUS 14. A franciák függetlenségi napja, 235 éve, a Bastille várbörtön lerombolásának és a francia forradalom kezdetének emlékére ünneplik.

2024. Július 13. 09:21, szombat | Bulvár

Filmtörténeti szenzáció: Az eredeti, 1923-as Egri csillagokból kerültek elő filmkockák

Megtalálták az 1923-ban készült Egri csillagok egyes képkockáit.