Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2011. Augusztus 23. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért ugrál a kenguru?

Miért ugrál a kenguru?

Egy nemzetközi kutatócsoportnak első alkalommal sikerült teljes mértékben feltérképeznie a kenguru genetikai felépítését.

Ennek felhasználásával a tudósok máris azt vizsgálják, hogy miért ez az egyetlen olyan emlős, amely csakis ugrálva képes helyet változtatni.

A kutatók szerint a munka során sikerült felfedezni egy olyan gént is, amely az ugrálásért felelős - ez lehet a mérföldkő a kenguruk fejlődését vizsgáló kutatásokban. A különös emlősök és általában az erszényesek fejlődése ugyanis immár 130 millió éve különvált a többi emlősétől - írja a Genome Biology.

A kutatások során egy apró termetű erszényes, a Derby-kenguru DNS-ét vizsgálták, amely Ausztrália déli és nyugati partvidékén él. Az apró állat azonban csupán a harmadik az erszényesek sorában, amelynek feltérképezték a genetikai felépítését: korábban erre a sorsra jutott már a tasmán ördög és a dél-amerikai oposszum.

Nagyon fontos, hogy minél több emlős génjeit megismerjük, így ugyanis pontos képet kaphatunk arról, hogy hogyan fejlődtek ki az állatok és maga az ember. Abban is reménykedünk ugyanakkor, hogy az efféle kutatásoknak köszönhetően egyre több emberi betegségre találunk majd gyógymódot - mondta dr. Elisabeth Murchison.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.