Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2011. Augusztus 23. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért ugrál a kenguru?

Miért ugrál a kenguru?

Egy nemzetközi kutatócsoportnak első alkalommal sikerült teljes mértékben feltérképeznie a kenguru genetikai felépítését.

Ennek felhasználásával a tudósok máris azt vizsgálják, hogy miért ez az egyetlen olyan emlős, amely csakis ugrálva képes helyet változtatni.

A kutatók szerint a munka során sikerült felfedezni egy olyan gént is, amely az ugrálásért felelős - ez lehet a mérföldkő a kenguruk fejlődését vizsgáló kutatásokban. A különös emlősök és általában az erszényesek fejlődése ugyanis immár 130 millió éve különvált a többi emlősétől - írja a Genome Biology.

A kutatások során egy apró termetű erszényes, a Derby-kenguru DNS-ét vizsgálták, amely Ausztrália déli és nyugati partvidékén él. Az apró állat azonban csupán a harmadik az erszényesek sorában, amelynek feltérképezték a genetikai felépítését: korábban erre a sorsra jutott már a tasmán ördög és a dél-amerikai oposszum.

Nagyon fontos, hogy minél több emlős génjeit megismerjük, így ugyanis pontos képet kaphatunk arról, hogy hogyan fejlődtek ki az állatok és maga az ember. Abban is reménykedünk ugyanakkor, hogy az efféle kutatásoknak köszönhetően egyre több emberi betegségre találunk majd gyógymódot - mondta dr. Elisabeth Murchison.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.

2023. Szeptember 30. 14:05, szombat | Belföld

Megkezdődött a 16. Nemzeti Vágta Szilvásváradon

Ünnepélyes megnyitóval, huszárok felvonulással, a versenyben részt vevő lovasok ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 16. Nemzeti Vágta a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

2023. Szeptember 30. 06:00, szombat | Belföld

Újra zavartalan a termelés az Audinál

2023. Szeptember 30. 06:00, szombat | Belföld

Megkezdi a BYD elekromosautó-márka forgalmazását a Duna Autó

Megkezdi a BYD kínai elektromosautó-márka forgalmazását Magyarországon a Duna Autó október közepén - tájékoztatta a cég az MTI-t pénteken.