Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 16. 06:45, csütörtök | Belföld
Forrás: Králl Bernarda/index/web/zsuffa csaba

Miért szakítanak a szerelmesek?

Miért szakítanak a szerelmesek?

A tudomány feltárta, miért szakítanak a szerelmesek. Minden kapcsolat vége az energiabefektetés hiányával okolható, a matematikai modellek legalábbis ezt állítják.

Az érzelmileg hatékonyabb félnek azonban többet kell beletennie, válság idején viszont könnyen kimerülhet ő is.Akkor beüt a vég.

A szerelem tiszta tudomány és nem sok köze van a szívhez, hiszen a hormonok, az agy vegyi anyagai, a dopamin, a szerotonin és az oxitocin okolhatóak érte, amelyek az öröm és az elégedettség érzését okozzák. De sajnos a szerelem elmúlik, erre a legszomorúbb bizonyíték a nyugati országok válási statisztikája. Eszerint a frigyek majdnem fele válással végződik.

A válások számszerűsítése azonban nem tartalmazza a boldogtalan kapcsolatok számát. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy sok házasság kivételesen szilárd és tartós, úgy tűnik, ez a kettősség, a nagy siker és a gyakori kudarc jellemzi a nyugati társadalmak frigyeit most. El is nevezték a jelenséget „mindent vagy semmit” házasságnak.

Azt már a tudomány is alátámasztotta számtalan adattal, ténnyel, hogy a romantikus kapcsolatok megromlanak idővel, de ez nem törvényszerű. Ott a hetedik évi vízválasztó, amin át lehet lendülni. Ha a párok megtalálják a kielégítő boldogság szintjét, ami talán már nem éri el a kezdeti lelkesedést, de mégis harmonikus lehet, akkor nem jutnak el a szakításig. A kapcsolatpszichológia alapvető állítása, hogy

A SZERELEM ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG AHHOZ, HOGY EGY PÁR EGYÜTT MARADJON, ERŐFESZÍTÉSRE IS SZÜKSÉG VAN.

John Gottman kapcsolatkutató ezt a termodinamika második főtételéhez hasonlítja, amely szerint a magukra hagyott rendszerekben olyan folyamatok játszódhatnak le, melyek a rendezetlenséget, a véletlenszerűséget növelik. Ilyen zárt rendszer a házasság is, eldeformálódik, ha nem teszünk bele több energiát. A sikeres kapcsolatokba időt és erőfeszítést kell fektetni, ha ez sikerül, szinte biztos, hogy nem kerül sor a szakításra.

A dinamikus szerelmi rendszerek
Erőfeszítések eredménye lesz a dinamikus rendszer és kapcsolat. És épp ez az energiabefektetés képes szabályozni az érzést, és akár elérni, hogy örökké tartson. A kutatások során, amelyek az erőfeszítésekre vonatkoztak, azt találták, hogy a sikeres, tartós kapcsolathoz az átlagosnál nagyobb erőbefektetésre van szükség, és ezt nehéz fenntartani.

Minden kapcsolat magas energiaszinten és érzésekkel indul, és mindkét tag azt gondolja, soha nem ér véget. Közben mindenki megteszi a saját kis erőfeszítéseit, de ezek idővel kevésnek bizonyulhatnak. A kutatásokból az is kiderült, hogy a hasonló társadalmi státuszú párok, akiknek a gazdasági, kulturális vagy vallási hátterük is nagyjából megegyezik, stabilabb kapcsolatot élhetnek át, mint az eltérő környezetből jövő, heterogám párok.

A HETEROGÁMIA AZ A KIEGYENSÚLYOZATLANSÁG IS LEHET, AMIT AZ EGYIK FÉL TESZ VAGY NEM TESZ A KAPCSOLATBA, SZEMBEN A MÁSIKKAL, AKI SOKKAL TÖBBET VAGY KEVESEBBET ÁLDOZ RÁ.

Az ilyen eltérések aszimmetrikus energiabefektetéshez vezethetnek, és ez konfliktust okozhat a kapcsolaton belül. A legújabb számítási modellek, amelyekben szimulálták a boldogság szintjének alakulását egy kapcsolatban, kiszámítható és bizonytalan környezetben, arra fókuszálnak, hogy megmérjék a párok kiegyensúlyozatlan erőfeszítéseinek dinamikáját. Az eredmények szerint nem kell minden partnernek ugyanannyi erőfeszítést tennie, az érzelmileg erősebb félnek kell több energiát befektetnie, akkor már jól működhet a kapcsolat.

Ha viszont valamilyen stresszes vagy a kapcsolatot veszélyeztető helyzetbe kerülnek, mindkét partnernek növelnie kell erőfeszítéseit, de az érzelmileg hatékonyabb szerelmesnek megint csak jobban oda kell tennie magát, csupán így maradhat működőképes a kapcsolat. A matematikai számítások alapján viszont még az ő erőfeszítései, energiabefektetése sem lehet elég a kapcsolat megtartásához, ha elhúzódó válság sújtja a románcot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, csatlakozzon: InfoNógrád híroldal csoport
Adjuk a híreket - SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE:

hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd

(Forrás: címlapkép - kamaszpanasz / illusztráció - metropol)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.