Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Július 30. 14:42, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu | Deák Zsigmond

Mi volt ez a Himnusz?

Mi volt ez a Himnusz?

Szilágyi Áron történelmi tette, a magyar kard „újrafényesítése” kapcsán egy rossz érzésünk lehetett csak a 2. napon: nemzeti Himnuszunkat olyan átiratban játszották le, amely alig hasonlított az eredetire.

A csapatvezetés feladata ezek után nem lehet más, mint a reményeink szerint még bőven hallható dallamot becseréltetni az igazira.

Amikor egymástól pár száz méterre, a hatalmas londoni ExCel központ átellenes sarkaiban két magyar kiválóság eljut az XXX. nyári olimpiai játékok döntőjébe, s az egyik meg is nyeri azt, akkor fanyalgásnak természetszerűleg nem lehet helye a tudósításban. Nem is Szilágyi Áron és Ungvári Miklós csodás menetelése a kritika célpontja, hanem a rendezők bakija.

Kezdjük onnan, hogy feltűnt, a 66 kilós cselgáncsozók eredményhirdetésénél „Ungi” mennyire feszengve fogadta a grúz himnuszt, hiszen, mint mondta, élete lehetőségét szalasztotta el, hogy a miénket hallhassa. A magyar kardot húsz év, Szabó Bence barcelonai ötkarikás diadalát követően újra fényesítő Szilágyinak sikerült a bravúr, de az ő arcán is némi csodálkozást fedezhettünk fel a fennkölt pillanatokban. Erkel Ferenc 1844-ben szerzett zeneműve helyett ugyanis valami mást s csak kicsit hasonlót játszottak le.

Az egy dolog, hogy gyorsabb ütemben szólt a dallam, ilyen már előfordult más sportágak világversenyein is, olyan szintén, hogy a feszes időrend miatt lerövidítették mindenki himnuszát. Ezúttal előbbi történt, megspékelve egy olyan motívummal a mű közepén, amely egyáltalán nincs benne az eredetiben. Nemcsak a dobogó tetején álló kiváló kardozó, minden helyszínen tartózkodó magyar bosszankodott. Hisz nemzeti Himnuszunk nem egy dzsesszdarab, aminek alapmotívumaira rögtönözni lehet, még az útlevelünkben is ott a kottája, ha UV fénnyel megvilágítjuk.

Ezt ajánlom a helyi szervezőknek is: kottából játszani, ahogy Szilágyi Áron vívott a páston. A magyar küldöttség vezetőinek pedig azt, mivel szintén ott voltak, és hallottak mindent, azonnal reklamálni kell, s egy adathordozóval bekopogtatni a rendezőkhöz: ez a mi Himnuszunk, ezt játsszátok le, ha magyar nyer.

Reményeink szerint még jó sokszor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.