Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Február 11. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: szuperinfó/infonógrád

Mi lehet az Ön szerepe az állatvédelemben, ha kóbor állatot talál?

Mi lehet az Ön szerepe az állatvédelemben, ha kóbor állatot talál?

Mérje föl az állat helyzetét: van-e rajta nyakörv, sérültnek tűnik-e, sovány, riadt stb. Mi az összbenyomása az állatról? Beszéljen hozzá, figyelje meg a reakcióit (fél, elszalad, nem mozdul, esetleg agresszívvé válik stb.)

Ezen információk birtokában értesíteni tudja az állatvédő egyesületet. A kapcsolatfelvételkor mutatkozzon be, adja meg a megtalálás helyszínét, az állat állapotát és ezek után is maradjon az állat mellett az állatvédők kiérkezéséig. Ez lehet, hogy hamar bekövetkezik, de az is lehet, hogy csak valamivel később. Ez utóbbinak számos oka lehet. Egyrészt a fent említettek (pl. munkahely), másrészt lehet, hogy egy másik helyszínen épp egy másik állat mentését végzik.

A várakozás ideje alatt sokat segít, ha nem telefonál sűrűn az állatvédőknek, mert ezzel akadályozhatja munkájukat, ezáltal Önhöz, a bejelentőhöz való kiérkezést is. Ön a bejelentésével ugyanis elindította az állat mentési folyamatát. Az állatvédőknek ezalatt az idő alatt meg kell szervezniük, hogy kinek kell a helyszínre menni (egyesületi tagnak, állatorvosnak, állatorvosi asszisztensnek), mivel kell a helyszínre menni (megközelíthetőség), a befogás után hová kerül az állat (sürgősségi eset –> állatorvosi rendelőnkbe, avagy sem –> ideiglenes befogadóhoz).

A kiérkező szakember megnézi, hogy a talált állatban van-e mikrochip. Ez alapján az állatorvos megnézi, hogy a mikrochip regisztrálva van-e. Ha igen, a megadott adatok alapján értesíti a gazdit és az állat még aznap hazakerülhet.

Amennyiben nincs benne mikrochip, az egyesület – saját állatlétszámtól függően – vagy el tudja helyezni (telephely hiányában) ideiglenes befogadónál, vagy keresniük kell más állatvédő szervezeteket – esetenként megyén kívül –, akik be tudják fogadni a talált állatot. Ez utóbbi megszervezése szintén időt, energiát és pénzt vesz igénybe.

Ebben az esetben az Ön segítsége ugyancsak fontos! Ha be tudja fogadni – akár ideiglenesen is –, az állatot, azzal már megmentette az életét. Amennyiben ez nem áll módjában, kereshet befogadót rokonság, ismeretség, szomszédság körében is.

Mi lehet az Ön szerepe az állatvédelemben, ha állatkínzást tapasztal?

Ebben az esetben Önnek haladéktalanul értesítenie kell a rendőrséget, ugyanis a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az állatkínzás bűncselekménynek minősül. Ezt Ön névvel és névtelenül is megteheti, a hatóság minden bejelentett esetben intézkedni fog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:15, kedd | Helyi

Áder János a fenntartható életmódról és az újrahasznosíthatásról is beszélt diákoknak Pétervásárán.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott.

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.