Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2015. Január 20. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Mi kell ahhoz, hogy valaki közös képviselő legyen?

Mi kell ahhoz, hogy valaki közös képviselő legyen?

Milyen feltételekkel látható el egy társasház közös képviselete? Erre a kérdésre is válaszolnak az onlinejogsebesz.hu szakértői. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megkérdezni, hogy egy 12 lakásos társasház közös képviseletét milyen feltételekkel láthatja el valaki, azaz mi szükséges ahhoz, hogy valaki közös képviselő legyen egy ilyen házban? Szükséges valami képesítés, tulajdonosnak kell lenni stb.? Köszönöm válaszát!
2014. 11. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Közös képviselő lehet bármely magánszemély, aki nem üzletszerűen végez közös képviseletet. Ha a magánszemély üzletszerűen végez társasházkezelői tevékenységet, akkor társasház-kezelői szakképesítéssel kell rendelkeznie. Amennyiben gazdálkodó szervezet végzi a tevékenységet, akkor legalább 1 tagjának vagy alkalmazottjának kell a megfelelő szakképesítéssel rendelkeznie. Ezen túlmenően nem lehet közös képviselő,
a) aki büntetett előéletű,
b) aki ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll,
c) az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki, illetőleg amely ilyen tevékenységével összefüggően keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget,
d) üzletszerűen végzett társasház-kezelői, ingatlankezelői tevékenység esetén az, aki nem rendelkezik az e törvényben meghatározott szakképesítéssel és nem tesz eleget az e törvény szerinti nyilvántartásba vételre vonatkozó bejelentési kötelezettségének.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:33, szerda | Belföld

Karamboloztak, majd összeverekedtek - Videóval

Garázdaság vétsége miatt az Esztergomi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a két férfit, akik közlekedési vitájukat verekedéssel zárták.

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.

2023. Február 07. 13:55, kedd | Belföld

Török-szíriai földrengés - Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.