Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2023. Július 03. 20:57, hétfő | Külföld

Mi az a NATO, miért hozták létre?

Mi az a NATO, miért hozták létre?

Fedezd fel a NATO eredetét és alapító elveit!

A NATO (North Atlantic Treaty Organisation) /Észak-atlanti Szövetség a második világháború után,1949-benjött létre.

12 észak-amerikai, illetve nyugat-európai ország 1949. április 4-én Washingtonban írta alá az Észak-atlanti Szerződést. (Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Izland, Dánia, Norvégia, Olaszország és Portugália.)

Görögország és Törökország 1952-ben, a Németországi Szövetségi Köztársaság 1955-ben csatlakozott a Washingtoni Szerződéshez.

Spanyolország 1982-ben lett a NATO tagja, a katonai integrációban 1996-tól vesz részt. Franciaország – 1966-ban történt kivonulása után – 2009 áprilisában jelentette be visszatérését a NATO katonai struktúráiba.

Magyarország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország 1999. március 12-én vált az így már 19 tagállamot tömörítő szervezet tagjává.

2004-ben Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia, míg 2009-ben Albánia és Horvátország felvételére került sor.

A szövetség célkitűzése volt, hogy biztosítsa a békét Európában, elősegítse a tagállamok együttműködését, és megvédje szabadságukat az akkori Szovjetunió jelentette fenyegetés ellen.

A Szövetséget megalapító szerződés:Az okirat a szövetségeseket a demokrácia, az egyéni szabadság, a jogállamiság, valamint a viták békés rendezése mellett kötelezi el.

Fontos, hogy a szerződés meghatározza a kollektív védelem eszméjét, amely bármelyik tagállam elleni támadást a Szövetség egésze elleni támadásnak tekint.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete – röviden NATO – biztosítja, hogy az európai és észak-amerikai tagországok biztonsága el nem választhatóan kapcsolódjon össze. A Szervezet egyedülálló fórumot biztosít az Atlanti-óceánon átnyúló párbeszédhez és együttműködéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:56, péntek | Külföld

Zelenszkij: Oroszországnak részt kell vennie a következő béketárgyaláson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint \"az egész világ\" - beleértve Ukrajnát is - azt szeretné, ha Oroszország részt venne a következő békecsúcson.

2024. Július 30. 08:10, kedd | Külföld

Robert Fico: ha Kijev tovább blokkolja az orosz kőolajexportot, Szlovákia leállítja a gázolajkivitelt Ukrajnába

Amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja az Ukrajnába történő gázolajkivitelt

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Külföld

Kamala Harris egy hét alatt 200 millió dolláros kampánytámogatáshoz jutott

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott - közölte az alelnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampányigazgató-helyettese vasárnap.

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.