Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2011. December 08. 07:26, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu

Meteorzápor száguld Földünk felé - nyakunkon egy kozmikus zivatar!

Meteorzápor száguld Földünk felé - nyakunkon egy kozmikus zivatar!

December 7 és 17 között éri el a Földünket a Geminida-meteorraj, melynek idei maximumán, december 14-én óránként akár 120 hullócsillagban is gyönyörködhetünk.

Az év legszaporább meteorraja nem az augusztusi Perseidák, hanem a december második és harmadik hetén jelentkező Geminidák - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A raj idei maximuma december 14-ére várható, 120 körüli ZHR (Zenithal Hourly Rate - óránként észlelhető meteorok száma)-értékkel. Sajnos az észlelést nagymértékben befolyásolja az erős holdfény, ezért a halványabb rajtagok még a fényszennyezéstől távoli helyekről sem láthatók.

A Geminidák a 3200 Phaethon kisbolygóhoz köthetők. A feltételezések szerint a kisbolygó egy másik aszteroidával ütközött, így veszítette el anyagának azon részét, melyből az említett raj jött létre - írja az index.hu. Egy másik teória szerint az említett kisbolyó egykor üstökös volt, erre meglehetősen elnyúlt pályája utal. A pályájából adódóan az égitest a Merkúr távolságának felére is megközelítheti a Napot. E gyakran ismétlődő, intenzív hőhatással járó időszakok miatt gyorsan elveszíthette fagyott gázanyagát, és mára csupán a teljesen száraz, fagyott gázoktól mentes magja maradt vissza.

Címkék: meteorzápor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció