Városlista
2024. szeptember 15, vasárnap - Enikő

Hírek

2024. Szeptember 15. 08:54, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Meteorológia: fokozatosan veszít erejéből a szél a Dunántúlon

Meteorológia: fokozatosan veszít erejéből a szél a Dunántúlon

Bár még vasárnap reggel is több dunántúli járásban másodfokú (narancs) riasztás van érvényben viharos szél veszélye miatt, az előrejelzés szerint a szél a nap folyamán fokozatosan veszít erejéből.

A HungaroMet Zrt. szombat késő este adott ki széllökések veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást Somogy, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegye egyes járásaira, mert a riasztással érintett járásokban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A riasztások egy része még vasárnap reggel is érvényben van.

Somogy, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyékre vasárnap éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt.

A HungaroMet MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint vasárnap a Dunántúlon a legerősebb széllökések sokfelé meghaladják az óránkénti 70 kilométeres sebességet. Kiemelten a Soproni-hegység, a Kőszegi-hegység, illetve a Bakony és a Balaton környezetében az óránkénti 90-110 kilométeres, de akár kezdetben az óránkénti 110-120 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Napközben viharos széllökések továbbra is lehetnek a Dunántúlon - egyre inkább a nyugati részeire korlátozódva -, azonban az óránkénti 90 kilométerest meghaladó széllökések gyakorisága, majd esélye is fokozatosan csökken, és vasárnap este már csak kevés helyen lehet viharos széllökés.

A HungaroMet előrejelzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dunántúl nyugati felében, kétharmad részében vasárnap a reggeli órákat követően szűnni kezd az eső, miközben délkelet felől terjeszkedik egyre kiterjedtebb esőzés. Vasárnap éjfélig az azt megelőző 24 órás csapadékösszeg már csak kis körzetekben haladhatja meg a 20, lokálisan esetleg a 30 millimétert.

Címkék: időjárás, szél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 08:55, vasárnap | Belföld

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség a fővárosban

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség szintje Budapesten - közölte a főpolgármesteri hivatal szombaton az MTI-vel.

2024. Szeptember 14. 08:41, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség felkészült az árvíz elleni védekezésre

A Magyar Honvédség készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson egy árvízi veszélyhelyzet kezelésében – közölte a honvédelmi miniszter a tárcának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint.