Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Június 08. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Meleg nyári hétvége, de zápor, zivatar is lehet.

Meleg nyári hétvége, de zápor, zivatar is lehet.

Reggel helyenként zápor, esetleg zivatar előfordulhat, de túlnyomóan napos lesz az idő.

Szombat Újabb záporok, zivatarok a délután második felében érkezhetnek nyugat, délnyugat felől, melyek estére a középső tájakat is elérhetik. Helyenként élénk lesz a szél, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre kell készülni. A csúcshőmérséklet 27 és 34 fok között alakul.

Vasárnap keleten indulhat esővel, záporokkal, zivatarokkal a nap, máshol napos lesz a reggel. Napközben főként az ország északi felén alakulhatnak ki helyenként újabb zivatarok. Késő délután, este akár egy-egy heves zivatar is besodródhat nyugat felől a Kisalföldre. Többfelé élénk lesz a légmozgás, zivatarokat erős, viharos széllökések kísérhetnek. Délutánra 27 és 33 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn egy hidegfront hatására többfelé, több hullámban vonulhatnak át záporok, zivatarok. Ezek között jégesővel, felhőszakadással, viharos széllel kísért heves zivatarok is lehetnek. A délnyugati szél élénk, erős lesz, a Dunántúlon pedig az északnyugati szelet kísérhetik erős, olykor viharos lökések. Napközben 26 és 32 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Kedden a napos, gomolyfelhős idő mellett elszórtan újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Gyenge, mérsékelt lesz az északnyugati szél. Délután 24-28 fok valószínű.

Szedán is túlnyomóan napos időre van kilátás. Zápor, zivatar napközben helyenként, este délnyugat felől viszont több helyen kialakulhat. Gyenge, mérsékelt, néhol élénk lesz a délies légmozgás. A hőmérséklet délután 24-29 fokig emelkedhet.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű közepes
Csalánfélék közepes

Bálványfa nincs
Hárs alacsony

Szelídgesztenye közepes
Gombák magas


Pázsitfűfélék és gombák

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék virágporának mennyisége közepes szintet érhet el.

A lórom és az útifű pollenje alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a hárs, a szelídgesztenye és a bálványfa pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma közepes, helyenként magas szinten van jelen.

Orvosmeteorológia

Szombaton is a melegedő időjárás okozhat kellemetlen panaszokat az érzékenyek körében.

Fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság alakulhat ki.

Az erős délelőtti felmelegedés során keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét előfordulhat, és felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

A záporok, zivatarok környezetében nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ne tartózkodjunk sokáig a tűző napon! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton a sok napsütés mellett elszórtan, főként a Dunántúlon alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokra kell számítani.

Helyenként vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést, illetve az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság.

Záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell, melyek jelentősebb mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

Hajnalban, reggel helyenként pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.