Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Szeptember 28. 13:06, szerda | Belföld
Forrás: mti

MEKH: európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak energiához a magyar fogyasztók

MEKH: európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak energiához a magyar fogyasztók

A meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia és földgáz árait mutatja be.

Kiemelték, a rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz Magyarországon a legolcsóbb, míg a villamos energiáért átlagfogyasztás esetén a második legkedvezőbb árat fizetik a magyar fogyasztók.

A közleményben felidézik, hogy a kormány rendelkezéseinek értelmében 2022. augusztus 1-től az átlag feletti fogyasztás esetén úgynevezett piaci árat kell fizetnie a fogyasztóknak, ezért a villamos energia és a földgáz fogyasztói árait a MEKH szakértői kiegészítették egy hipotetikus árral.

A villamos energiáért az augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítás szerint a magyar fogyasztók - a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2523 kWh/év) esetén - a második legolcsóbb árat, kilowattóránként (kWh) 9,36 eurocentet fizetnek. Az éves átlagfogyasztásnál 20 százalékkal többet fogyasztó háztartások kilowattóránként 10,78 eurocent áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A földgázért augusztusban átalagfogyasztás (63 645 megajoule) továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat, 2,57 eurocentet kilowattóránként. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,14 kilowattóránként eurocentért jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A fotó illusztráció (Pixabay)

Címkék: eneriaárak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest