Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 19. 07:01, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megvan az új államfő

Megvan az új államfő

Joachim Gauck evangélikus lelkészt, egykori keletnémet polgárjogi harcost választották meg Németország államfőjének vasárnap.

A szövetségi elnök megválasztására hivatott szövetségi közgyűlés szavazását a berlini Reichstagban – a törvényhozás alsóházának (Bundestag) épületében – tartották meg. Gauck már az első fordulóban megkapta az 1240 tagú testület többségi támogatását. A konzervatív CDU/CSU és a liberálisok (FDP) kormányzó koalíciója, valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek közös jelöltjét 991 érvényes szavazattal választották meg.

A szövetségi közgyűlést a Bundestag képviselői és a tartományi gyűlések küldöttei alkotják. Az érvényes szavazatok száma 1228 volt. Ennek alapján Gauckot 80 százalékos támogatottsággal választották meg Németország szövetségi elnökévé. Ez egybevág a legutóbbi, szombaton megjelent közvélemény-kutatási adatokkal, amelyek szerint a 82 milliós országban a lakosság 80 százaléka tartja hiteles, megbízható személyiségnek a 72 éves egykori polgárjogi harcost.

A nácivadász Beate Klarsfeldre, a reformkommunista Baloldal – a hatodik parlamenti párt – jelöltjére 126-an szavaztak. A harmadik jelölt, Olaf Rose történész, akit a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) indított, 3 szavazatot kapott. Az NPD azért tudott saját jelöltet állítani, mert rendelkezik képviselettel a 16-ból 2 tartományi gyűlésben. A párt összesen 3 tagot küldhetett a szövetségi közgyűlésbe.

A szavazást követően Gauck az államfőválasztás kialakult rendjének megfelelően közölte, hogy elfogadja az eredményt, majd rövid beszédet mondott. A hivatali esküt a jövő héten pénteken teszi le, és akkor mondja majd el úgynevezett államfői beiktatási beszédét. Gauck a 11. szövetségi elnök Németország második világháború utáni történetében. Ő az első német államfő, aki a volt NDK-ban élt, és ő az első pártonkívüli is a szövetségi elnöki tisztségben.

A megválasztott elnök beszédében emlékeztetett arra, hogy napra pontosan 22 éve, 1990. március 18-án tartották az első szabad választásokat az NDK-ban. Azóta „abban a szerencsében van részem, hogy közreműködhetek egy demokratikus társadalom kialakításában” – mondta Gauck. Hozzátette: 22 éve megesküdött, hogy soha nem mulaszt el választást, az utóbbi években pedig azt tapasztalja, hogy egyre többen fordulnak el a politikától. Ezt mutatja a pártot nem választók arányának növekedése is. Hangsúlyozta: államfőként küzd majd ennek a folyamatnak a feltartóztatásáért, és arra fog törekedni, hogy csökkenjen a távolság a szavazópolgárok és a politika között.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.