Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Július 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megvan a Lux-díj idei három döntőse

Megvan a Lux-díj idei három döntőse

Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is bekerült a Lux-díj idei három döntőse közé.

Az Európai Parlament filmdíjáért ezenkívül az Io sono Li (Shun Li és a költő), valamint a Tabu című filmek versenyeznek. A három filmet októberben és novemberben minden uniós tagállamban bemutatják.

A három döntős film kilétét július 24-én, a velencei nemzetközi filmfesztivál részét képező 9. velencei napok keretében fedték fel Rómában.

'Filmművészetünk a sokszínű Európa tükre, amely szépségét és nehézségeit a témák iránt érzékeny írók, rendezők és művészek mutatják be. Az európai filmek a változó társadalmakról, az újfajta együttélési módokról, valamint az ezt kísérő párbeszédekről és félreértésekről szólnak' - mondta Silvia Costa szocialista, olasz EP-képviselő, aki bejelentette, hogy mely filmek kerültek a döntőbe.

Dióhéjban a filmekről

Csak a szél - Fliegauf Bence filmje (magyar-német-francia koprodukció)

A magyarországi romagyilkosságok által inspirált film egy roma család egy napját mutatja be, akik a félelmek között is próbálják folytatni mindennapi életüket. Mari két helyen dolgozik egyszerre, tizenéves Anna lánya megpróbál az iskolára és a rajzra koncentrálni. Testvérét, Riót azonban valami más foglalkoztatja, valamire készül...

A film idén a berlini filmfesztiválon megkapta a zsűri nagydíját, és fődíjas lett a Paris Cinéma fesztiválon.

Io sono Li (Shun Li és a költő) - Andrea Segre filmje (olasz-francia koprodukció)

Shun Li Róma külvárosában, egy ruhagyárban dolgozik, hogy papírokat kapjon és nyolcéves fia utána jöhessen Olaszországba. Hirtelen azonban a Velencéhez közeli Chioggia szigetére kerül, ahol pultosként folytatja életét. Itt találkozik Bepivel, a szláv származású halásszal, akit barátai csak Költőnek becéznek. A két ember barátságát a kínai és a helyi közösség sem fogadja jól, és minden eszközzel megpróbálják megakadályozni, hogy elinduljanak azon az úton, amelytől talán ők maguk is tartanak.

Tabu - Miguel Gomes filmje (portugál német francia brazil koprodukció)

Egy temperamentumos öregasszony, zöld foki szigeteki szolgálója és egy társadalmi ügyekért elkötelezett szomszéd története egy lisszaboni házból. Amikor az öregasszony meghal, életének egy szerelemről és bűnről szóló titkolt afrikai epizódja is napvilágra kerül.

LUX filmnapok

A három döntős filmet most először a Lux filmnapok keretében ősszel az összes uniós tagállamban bemutatják. A filmeket az EU 23 hivatalos nyelvén feliratozzák. A győztes filmet az EP-képviselők szavazatai alapján novemberben választják ki.

Az idei további menetrend:

- augusztus 29-szeptember 9.: velencei filmfesztivál, a három döntős film bemutatása a fesztiválon

- október 16 november 20.: Lux filmnapok a 27 tagállamban (a pontos dátumok országonként eltérhetnek)

- november 5-16.: a három döntős film bemutatása az Európai Parlamentben

- november 20.: a szavazás befejezése az Európai Parlamentben

- november 21.: díjátadó Strasbourgban

Fliegauf Bence - Csak a szél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el