Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Március 10. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Megújult kiállításokkal kezdődik a turistaszezon a Füleki Vármúzeumban

Megújult kiállításokkal kezdődik a turistaszezon a Füleki Vármúzeumban

Alapítása 10. évfordulója alkalmából megújult és modernebb állandó kiállítással indítja az idei turistaszezont a szlovákiai Füleki Vármúzeum március 14-én.

A tárlatok márciustól már négy szinten várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a füleki vár vagy épp a sörfőzés történetével is.

A vár földszinti részén látható, a harmadkori vidék flóráját és faunáját bemutató paleontológiai tárlat a Fülek környékéről származó, több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványokkal és növénylenyomatokkal bővült.

A Füleki vár évszázadai című állandó kiállítást színesíti az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások leletanyaga, amit a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeumából kölcsönzött gyűjtemény legszebb darabjaival egészítettek ki.

A környék történelmét bemutató tárgyakat különböző korabeli rekonstrukciókkal tették érdekesebbé a látogatók számára. A Persén feltárt avar-szláv temető egyik férfi sírjának rekonstrukciója a régészek munkájába enged betekintést, a bronzkori ünnepi női viselet a várgedei bronzkincs ruhadísztárgyait mutatja be, szemléltetve azt is, hogy miként viselhették őket. Ugyancsak ruharekonstrukció formájában jelenik meg az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözéke, amely több olajfestményről is visszaköszön.

A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyának ötödik szintje továbbra is különböző témájú időszaki kiállításoknak ad majd helyet. Ezek sorát a Nagytapolcsányi Múzeum A komlótól a sörig című tárlata nyitja, bemutatva a sör és a sörfőzés történetét.

A kiállításokat a Bebek-toronyban nyitják meg március 14-én. A sörtörténeti tárlat május 14-ig látható.

Fotó: Nógrád24

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,