Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 25. 07:54, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megtámadták a magyar katonákat

Megtámadták a magyar katonákat

Két magyar katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében csütörtökre virradóra.

Amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök délután az MTI-vel.

A KFOR-erők kötelékében szolgálatot teljesítő kontingenst az akadálybontást megakadályozni szándékozó helyi szerb lakosság tagjai botokkal támadták meg, kövekkel dobálták őket; az incidens során két magyar katona könnyebben megsérült, őket a prizreni német katonai kórházba szállították, majd kivizsgálásuk után szolgálatra képesen visszatértek szolgálati helyükre – olvasható a HM közleményében. Mint hozzátették: a magyar katonák a feladataikat továbbra is az előírt rendben, a KFOR terveiben meghatározottak szerint hajtják végre.

Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője azt mondta, az incidensben a nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg, két katona súlyosabban. A sérültek és sebesültek számáról szóló adatok még nem véglegesek, helyszíni tudósításokból viszont annyi kivehető, hogy sok polgári személy orvosi segítségre szorult, mert a KFOR könnygázbombákat is bevetett.

A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében. A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is.

Az MNO korábban arról számolt be, hogy a nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg Észak-Koszovóban, amikor csütörtökre virradóra megkísérelték felszámolni az egyik úttorlaszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.