Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2013. Július 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Mégsem véd meg a prosztatarák kiújulásától a szója

Mégsem véd meg a prosztatarák kiújulásától a szója

Nem csökkent jobban a prosztatarák kiújulásának kockázata azon férfiaknál, akik felépülésüket követően szójakiegészítőt szedtek, összehasonlítva társaikkal, akik nem éltek ennek lehetőségével - állapította meg egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

Amerikában a prosztatarák a második legnagyobb halálok a férfiak körében a bőrrák után. Ez becslések szerint azt jelenti, hogy minden hatodik férfit diagnosztizálnak a betegséggel valamikor élete során.

Egyes orvosok korábban úgy vélték, hogy a szója-izoflavonok segíthetnek megelőzni a prosztatarák kialakulását, de a legújabb tanulmányok ezt cáfolják.

Jelen tanulmány keretében Maarten Bosland, a chicagoi Illinois Egyetem professzorának vezetésével 177 prosztatarák műtéten átesett pácienst vizsgáltak. Egy részüknek kevesebb mint négy hónappal a műtét után szójakiegészítőket, más részüknek placebót adtak naponta két éven keresztül.

A szóját kapott csoport tagjainak 27, míg a placebót kapottaknál 30 százalékuknál mutatták ki a daganat újbóli jeleit. Így megállapították, hogy nem volt szignifikáns különbség a két csoport között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 08:20, szombat | Belföld

Sokkal egyszerűbben lehet majd belépni az állami weboldalakra a Digitális Állampolgárság Programmal

Sokkal egyszerűbben lehet majd belépni az állami weboldalakra, például a magyarorszag.hu weboldalra, az EgészségAblak vagy az eSZJA felületére a szeptemberben induló Digitális Állampolgárság Programmal

2024. Augusztus 17. 08:13, szombat | Belföld

Mentőszolgálat: sok beteg kerül kórházba

A kánikula miatt sok belgyógyászati, kardiológiai beteget kell kórházba szállítani, a budapesti betegszámban az elmúlt 24 órában az előző év azonos napjához képest 40 százalékos növekedés volt tapasztalható

2024. Augusztus 17. 08:09, szombat | Belföld

Vasárnap éjfélig érvényben marad a vörös kód

Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőség miatt már érvényben lévő, úgynevezett vörös kód intézkedést, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a bajba jutott hajléktalan emberek befogadását