Hírek
2015. Május 21. 15:00, csütörtök |
Helyi
Forrás: zetapress.hu
Megrendezték az 5. Park Party Főzőfesztivált
Május 16-án szombaton Karancslapujtőn tartották az 5. Park Party Főzőfesztivált Czakó Zoltánné (Duci Csapat) szervezésében.
A település Salgótarjántól 20 km-re fekvő kis falu, hegyek veszik körül. Napsütéses szeles napon rendezték meg a szabadtéri, tárcsás, bográcsban főtt ételek versenyét.
Reggel még nagy volt az izgalom: vajon esni fog-e az eső? A százhoz közeli versenyző már az előző napon megérkezett és itt aludt a faluban. A legmesszebbről Kaposvárról jöttek és voltak Szlovákiából érkezők is. A 14 tagú zsűriben a magyar mesterek mellett két német úr is helyet kapott. A helyszínről Bézi Péter tudósított, aki a fotókat Szladics Istvánnal karöltve készítette.
37 induló csapat, akik a főétel kategóriában indultak és ennél sokkal több volt a nevező a cukrász sütemények kategóriában. Az első helyezett Baranyiné Gabi Karancsaljáról, a szomszéd faluból érkezett. – Most indult először a versenyen? – kérdeztük tőle, miután a vándorkupát megkapta és az első helyezettnek járó serleget átvette.
B.G: Már ez a negyedik év, hogy részt veszek. Voltam első helyezett, második, illetve különdíjat is nyertem.
– A tavalyi évben mit készített?
B.G: Farokuszály levest. Marhahúsból készült, brindzás haluska volt a második fogás.
– A Haluska nem mindenki számára ismert hogyan készül ez az étel?
B.G: A haluska olyan mint a nokedli, csak nem vízzel, hanem krumplival készítjük és juhtúrót teszünk hozzá.
– Ön egy nagyon fiatal asszony, ha jól tudom többszörös családanya. Honnan van energiája indulni és megmérni a tudását?
B.G: Igen, 3 gyermekem van: egy 18 éves fiam, egy 16 éves lányom és 5 éves a legkisebb lányom.
– Mivel nyerte meg a versenyt?
B.G: Különlegeset és sokat szerettünk volna készíteni, lakodalomban sokféle étel van és így mink is sokfélét főztünk. Ezért csináltunk így újházi tyúkhúsleves betétnek májgaluska, rántott sülteket, töltött káposztát, pörköltet lapockáról szaggatott nokedlival, házi káposzta salátával.
– Süteményt is készített?
B.G: Igen, házi képviselő fánkot, de ezt előző este elkészítettem, mert itt azt már nem bírtam volna.
– Mennyi ideig tartott elkészíteni a lakodalmas menüt?
B.G: Reggel 8 órakor kezdtem és éppen hogy kész lettem fél 2-re és szabadtéren készült minden!
– A májgaluska számomra különleges, elmondaná hogyan készítette?
B.G: A májgaluskát sokan nem izésítik, én igen. Teszek bele fokhagymát, borsot, egy icike-picike ételizésítőt. Tojást is tettem bele egészet és úgy kevertem össze a májat. Lereszelem késsel és teszek bele lisztet és nokedliszaggatón kiszaggatom.
– A serlegeken kívül jár ez valami fajta tisztességgel ez a verseny? Arra gondolok, hogy ezek után Salgótarján és környékén Önt kérik, hogy a lakodalmakban főzzön?
B.G: Nem, szó nincs ilyesmiről, de nekem családanyaként az nagyon nagy dolog, hogy amit csinálok, azt jól csinálom!
Forrás:zetapress.hu
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 31. 07:50, péntek | Helyi
Számos újfajta kockázatot rejt a mesterséges intelligencia egy tanulmány szerint
Az általános célú mesterséges intelligencia (MI) munkahelyek megszűnéséhez, a terrorcselekmények és ámokfutások számának megugrásához vezethet,
2025. Január 31. 07:26, péntek | Helyi
Új életet lehelnének a Fülek és Salgótarján közti vasútvonalba
A hosszú évekig tartó elhanyagoltság után úgy tűnik, egy szép napon újra nemzetközi vonatforgalmat bonyolíthat le a füleki pályaudvar. Szlovák és magyar részről is vannak pozitív fejlemények,
2025. Január 30. 11:50, csütörtök | Helyi
Veszélyes vándorút: volt, hogy megették a gólyát I.
Nagyon sok veszély leselkedik a vonuló madarakra. A ragadozók mellett az időjárás viszontagságai is sűrűn szedik az áldozatokat, különösen a fiatal, tapasztalatlan vándorok közül.
2025. Január 28. 17:20, kedd | Helyi
Városi vasút Salgótarjánban - bővül a salgótarjáni tömegközlekedés
Nemcsak a múltat, de a jövőt is rendezzük. Salgótarján új polgármestere javaslatára, a 81-es vasúti fővonal infrastrukturális felújításával,