Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2015. Január 27. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Megnyílt a múzeumi Meseváros

Megnyílt a múzeumi Meseváros

Meseváros címmel legokiálltás nyílt 2015. január 26-án a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. A tárlat április 7-ig látogatható.

Ma már nyilvánvaló, hogy a lego több mint játék, a 20. század nagy iparművészeti alkotásai közé tartozik, kreativitása végtelen, színgazdagsága lenyűgöző, modernsége állandóan megújuló, korhatár nélkül játszható. Ma újra a játék eladási listák élén van, még a számítógépes játékok sem tudják legyőzni. Nem győznek eleget gyártani, itt Magyarországon is. Gyűjtőik és építőik ötletgazdagsága is végtelen. A Dornyay Béla Múzeumban látható kiállítás egy szerény anyag, 30 éve gyűlik lassan. Gyűjtője, Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész csak cityt, azaz várost épít. Még soha nem állította ki a teljes gyűjteményt, elsősorban helyhiány miatt. S általában nem is állit ki sokszor, mert nem is ez a célja.

Most a múzeumban húsvétig látható talán a teljes város, első ízben itt Salgótarjánban. Korántsem teljes még e kedves település kinézete. Van benne város centrum, üzletekkel, pizzasütőkkel, éttermekkel, templommal, kórházzal, szállodával, felvonulással. Nagy stadion sok száz nézővel, (közel ezer minifigura van a városban!) szabadidőpark, szabadtéri koncert, egy hatalmas kemping, egy nagy tanyaközpont, mezőgazdasági munka, máshol autószerelő-verseny műhely egy helyen folytatódik a városépítés, a távolban egy bánya működik, s egy hatalmas repülőtér húsz repülővel zárja le a sort, amely így sem teljes. (A vonatokat nem is említettük…)
Megtekinthető a múzeum nyitva tartása alatt. A múzeum külön programokat szervez a kiállításra.

Címkék: meseváros

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 12:00, szerda | Helyi

Egy családi ház konyhája égett Salgótarjánban.

Tűz keletkezett egy családi házban kedd délután Salgótarjánban, a Karancs úton. A százhúsz négyzetméteres, kétszintes épület konyhájában keletkezett a tűz, a lángok az előszobát is érintették.

2024. Július 31. 11:21, szerda | Helyi

Balatoni Katalin: augusztus 1-jén megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Augusztus 1-jén megkezdődik annak a 13 millió tankönyvnek a kiszállítása az iskolákba, amelyek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) üllői raktárában várakoznak jelenleg.

2024. Július 31. 09:00, szerda | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 31. 08:15, szerda | Helyi

Sok-sok napsütés.

Szinte mindenhol zavartalan napsütésben lesz részünk, csapadék sehol sem várható.