Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 06. 14:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megmentheti a jegesmedvéket ez a képesség

Megmentheti a jegesmedvéket ez a képesség

Hatalmas távolságokat tudnak leúszni a jegesmedvék: ez a képességük fontos túlélési stratégiát jelenthet a számukra az egyre jelentősebb mértékű nyári tengeri jégolvadástól sújtott északi-sarki környezetben.

Derült ki az amerikai földtani intézet (USGS) által vezetett tanulmányból.

A kutatók 52 nőstény jegesmedvét követtek nyomon a Beaufort-tenger déli részén, Alaszka partjainak közelében. A nyári tengeri jégvisszahúzódás szempontjából szélsőséges értékeket mutató 2004-es és 2009-es év közötti periódusban vizsgált példányok nagyjából egyharmada tett meg 48 kilométert meghaladó távot. A Canadian Journal of Zoology című folyóiratban közölt tanulmány eredményei szerint az ötven leghosszabb táv átlaga 155 kilométer volt, míg a jegesmedvék egyike 354 kilométert tett meg a nyílt vízben. A maratoni távokat egy és tíz nap közötti intervallumban teljesítették a medvék.

Az állatokat nyakörvre erősített globális helymeghatározó rendszer révén követték nyomon a kutatók. Az USGS alaszkai tudományos központjának biológusaként dolgozó Karen Oakley felfedte, hogy a tanulmány azért szorítkozott a nőstény példányokra, mert a hímek nyaka túlságosan vastag a nyakörvekhez.

A megfigyelt nőstények jelentős része a kölykével együtt úszott, és a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a fiatal példányok közül néhánynak sikerült lépést tartania az anyjával. Annak ellenére, hogy a hosszútávúszó képesség valószínűleg fontos túlélési stratégiát jelent a jegesmedvék számára, a szakemberek mégis attól tartanak, hogy az erőt próbáló kihívás az állatok túl sok energiáját emészti fel.

Oakley szerint a tanulmány kis méretéből adódóan nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni belőle az egész populációra vonatkozóan. A jegesmedvék 2008 óta tartoznak a veszélyeztetett fajokra vonatkozó amerikai törvény (ESA) oltalma alá az északi-sarki élőhelyüket sújtó felmelegedés miatt.

A kutatók egyelőre nem tudják, vajon a hosszútávúszás új keletű jelenségnek számít-e a jegesmedvék körében. Mint arra Oakley rámutatott, korábban nem volt olyan technológia, amellyel nyomon követhették volna az állatokat. Ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy a korábbi évtizedekben a jegesmedvéknek sem lehetőségük, sem szükségük nem volt arra, hogy ilyen hosszú távolságokat tegyenek meg a nyílt vízben, hiszen az északi-sarkvidéknek ezen a részén mindig megpihenhettek a felszínen úszó hatalmas jégtáblákon.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.