Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. December 27. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Megkezdődtek Nógrádban a téli közfoglalkoztatási program képzései

Megkezdődtek Nógrádban a téli közfoglalkoztatási program képzései

A Nógrád Megyei Kormányhivatal az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe.

„Nógrád megye gazdasága még nem heverte ki az elmúlt évtizedek kríziseit, változatlanul számos válságjelenséget mutat. Beruházási, pénzügyi, szociális-munkaerőpiaci mutatói országos összehasonlításban változatlanul a sor végén állnak. Különösen igaz ez a megye keleti, észak-keleti térségeire.
Ezért is van kiemelkedő jelentősége annak, hogy egyre nagyobb összegek érkeznek infrastruktúra-fejlesztésre, az önkormányzatok megszabadulhatnak már-már kezelhetetlen hitelállományuktól, három járás is szabad vállalkozási zóna minősítést kapott és messze az országos átlag feletti mértékben valósul meg a téli közfoglalkoztatási program.
Nógrádban jelenleg több mint tízezer fő dolgozik a közfoglalkoztatás keretében, ezen belül közel nyolcezren a téli átmeneti közfoglalkoztatási programokban. 2200 fő a start mintaprogram résztvevője.
Fontos jellemzője a programoknak, hogy nem pusztán foglalkoztatás – munkavégzés – történik, hanem ezzel párhuzamosan egy rendkívül széles, mintegy 6500 főt érintő képzés is megvalósul.
Az összes képzési program harmadát az alapkompetencia- és kompetencia képzések, harmadát a betanító képzések és további egyharmadát az OKJ-s képzések alkotják.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen nagy jelentőségük van ezeknek a programoknak abban, hogy a tartósan munkanélküli, jellemzően alacsony iskolai végzettségű és gyengén motivált felnőttek a rendszeres napi munkavégzéssel, a tanulással esélyt kapjanak a munka világába történő visszatérésre, az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, vagy akár egy magasabb szintű képzésbe történő továbblépésre.
Érdemes egy pillantást vetni a TÁMOP „Újra tanulok” c. projektjére, a nyolcvanhét kompetencia-, a harminc féle betanító, és huszonhét féle OKJ-s szakképzettséget nyújtó képzési programra!
A nyolc általános iskolai végzettséggel, vagy azzal sem rendelkező közel kétezer fő számára alapkompetencia képzés, további százhúsz érettségizett számára kulcsképesség fejlesztő tréningek indulnak.
Betanító jellegű képzés a kisgépkezelő, a házi betegápoló, település karbantartó, parkgondozó, útkarbantartó, de találunk az építőiparban hasznosítható ismereteket nyújtó térkőburkoló, építési mázoló, betonkészítő képzéseket is. Nem hiányozhatnak a kínálatból a számítástechnikai képzések sem, amelyek jellemzően kistelepüléseken zajlanak, hiszen az informatikai jártasságnak egyre nagyobb a jelentősége a munkaerőpiacon történő eligazodásban is.
Az OKJ-s képzések között a legnépszerűbbek a motorfűrész-kezelő, a faipari gépkezelő, konyhai kisegítő, illetve erdőművelő képzések, de például a zsaluzó ács, asztalosipari szerelő, műanyag hegesztő, vágóhídi munkás, tejtermék gyártó és kazánfűtői képzéssel megjelennek a speciálisabb munkaerőpiaci igényeket kielégítő szakmai képzések is.
A mezőgazdasági szakterületen találunk energiaültetvény gondozó, állattartó telepi munkás, zöldhulladék komposztáló, hasznosító és zöldség, gyümölcs feldolgozó ismereteket nyújtó képzéseket.
Az érettségizők számára indulnak a bérügyintéző, társadalombiztosítási-, pénzügyi ügyintéző, közbeszerzési referens, kulturális rendezvényszervező, munkavédelmi technikus OKJ-s képzések.
(A tanfolyamok, illetve a tematika az önkormányzatok, az országos közfoglalkoztatók és az Országos Roma Önkormányzat igényei, javaslatai alapján kerültek összeállításra.)
A képzések 150 és 440 óra közötti időkeretben valósulnak meg; egy főre jutó költségük 50 és 200 ezer forint között mozog. Rendkívül fontos, hogy a résztvevők a képzés ideje alatt is megkapják a mindenkori nyolcórás közfoglalkoztatási minimálbért, ami 2013-ban 75.500,- Ft, 2014-ben viszont már 77.300,- Ft lesz.
A képzések többsége helyben, a résztvevők lakóhelyén valósul meg, de ahol erre nem volt lehetőség, ott az utazási költségek is megtérítésre kerülnek.
Ezt a rendkívül összetett programot a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a járási hivatalok munkaügyi kirendeltségei szervezik.
A képzések lebonyolításában öt intézmény vesz részt: a kompetenciafejlesztő képzéseket a Türr István Képző és Kutató Intézet Ózdi Igazgatósága, a szakmai képzések túlnyomó részét a salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, a nyolcszáz fős mezőgazdasági képzéseket a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium valósítja meg. Emellett két további felnőttképzési intézmény is részt vesz a szakmai képzések lebonyolításában.
A megyében ilyen jelentős létszámú képzési program, ilyen rövid idő alatt még soha nem került megvalósításra. A szervezés rendkívül nagy összpontosítást igényelt – és igényel – a Kormányhivatal munkatársaitól. A téli közfoglalkoztatási program 4,6 milliárd forint összköltségvetéséből ezeknek a képzéseknek a forrásigénye 1,3 milliárd forintot tesz ki, ami önmagában is jól mutatja a program nagyságrendjét.
Komolyan bízom abban, hogy ezeknek a képzéseknek valóban mérhető hasznuk lesz a megye gazdasági életében, alkalmasnak mutatkoznak a tartósan munkanélküliek aggasztóan nagy táborában olyan folyamatok elindítására, amely a foglalkoztatási helyzet javulásán keresztül a megye gazdasági terének élénküléséhez, végső soron az itt élők életminőségének érzékelhető javulásához vezet.
dr. Szabó Sándor
kormánymegbízott”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.