Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 12. 07:57, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Meghosszabbítja a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Meghosszabbítja a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást július 18-án éjfélig az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos

- közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A két szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelik el a hőségriasztás meghosszabbítását.

A tájékoztatás szerint továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Felhívták a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon - emelték ki.

Külön hangsúlyozták, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek minél kevesebb ideig legyenek kitéve a melegnek. A magas hőmérséklet hatására a szalmonella és más, az élelmiszer romlását okozó mikroorganizmusok elszaporodhatnak az élelmiszerekben, és megbetegedést okozhatnak - ismertették. A nyers húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha az élelmiszeren bármilyen érzékszervi elváltozás tapasztalható, akkor azt nem szabad elfogyasztani - írták.

A tájékoztatóban kitértek a légkondicionáló helyes használatára. Mint írták, az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető - hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy a VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak a hőségriasztás időtartamáról és fokozatáról.

Címkék: időjárás, kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén