Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2011. November 13. 15:14, vasárnap | Külföld
Forrás: Orientpress.hu

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Görögországban pénteken tette le az esküt a pártonkívüli Lukasz Papademosz az Európai Központi Bank korábbi alelnöke által vezetett válságkezelő kormány.

Mandátuma az október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól, ezért cserébe Görögország hozzájutna az euróövezet 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagjához.

Görögországban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először kerültek be a kormányba a szélsőjobboldal képviselői. Evangelosz Venizelosz maradt az új görög kormány pénzügyminisztere. Az átmeneti kormányt Lukasz Papadémosz vezeti, egyaránt tartalmaz minisztereket a két legnagyobb pártból, az eddigi kormányzó szocialistáktól, illetve az eddigi ellenzéki Új Demokrácia pártból.A szakértői kormány munkája 120 vagy 150 napig is eltarthat - jelentette ki Théodorosz Pangalosz, aki a kormányváltás ellenére megőrizte miniszterelnök-helyettesi posztját. A jövő év első negyedében kell a kabinetnek előkészítenie az előre hozott választásokat, s annak lebonyolításáig biztosan hivatalban marad. A nemzeti egységkormányban 17 miniszter van, akik közül 14 szocialista párti, kettő konzervatív, egy pedig szélsőjobboldali.

A görögök eközben mintegy ötmilliárd eurónyi megtakarítást vontak ki az elmúlt egy hét alatt a bankokból a mélyülő politikai válság és az euróövezeti kilépés miatt. Ez a lakosság összes megtakarításának 3 százaléka.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.