Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Január 13. 07:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Még nincs járvány, de érdemes oltatni

Még nincs járvány, de érdemes oltatni

Magyarországon még nincs influenzajárvány, így még érdemes beadatni a vírus elleni védőoltást - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint január 4. és 10. között az országban 7400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Közölték azt is, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint a 2015/16-os szezonban december közepén a kontinens északi és déli részén megkezdődött az influenzavírusok terjedése.

Az európai összesítés szerint az 51. héttől kezdődően hétről hétre egyre nagyobb arányban igazolják az influenzavírusok jelenlétét.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015/16-os szezonra kifejlesztett, influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott vírusokhoz, így az oltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen.

Az oltás beadása után a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges, így aki a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat arra, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre - írta az ÁNTSZ.

Kiemelték azt is, hogy a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók térítésmentes oltásra jogosultak, amelyet háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.